Sernik z jogurtu greckiego

Po przepisie na styropian przygotowany na bazie kwaśnej śmietany, postanowiłam wyprodukować inny sernik bez sera, tym razem z użyciem jogurtu greckiego. Sernik z jogurtem odróżnia od tego prawdziwego, poza oczywiście innym składnikiem głównym, a co za tym idzie, inną konsystencją ciasta, również to, że w składzie masy nie ma dodatkowego tłuszczu. Podobnie jak w serniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat (u mnie skórka pomarańczowa), a także coś, co zwiąże masę (w tym przypadku budyń w proszku).
Taki sernik bez sera jest ciekawą alternatywą dla prawdziwych serników; ciasto smakuje podobnie, choć konsystencja jest bardziej piankowa. Piecze się go tak jak sernik, najlepiej w niezbyt wysokiej temperaturze i w tzw. kąpieli wodnej, dzięki temu ciasto wyrasta równo, nie pęka i niewiele opada.
 Mój sernik z jogurtu greckiego został upieczony w tortownicy o średnicy 18cm, jej wysokość wynosi około 6,5cm, jednak ja podniosłam jej brzeg o 2cm papierem, gdyż sernik podczas pieczenia w pewnym momencie dość mocno wyrasta i mógłby nie zmieścić się w formie.

sernik z jogurtu greckiego

Sernik z jogurtu greckiego

Składniki:

CIASTO KRUCHE
80g mąki pszennej
20g (2 łyżki) kakao
50g masła lub margaryny
50g cukru pudru
1 żółtko

MASA JOGURTOWA
500g jogurtu greckiego
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
3 jajka
50g cukru pudru
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
szczypta soli

POLEWA
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka cukru
sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy
0,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżka jogurtu greckiego

Sernik jogurtowy pieczony

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimną margarynę, cukier i żółtko, posiekać i szybko zagnieść
- ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- schłodzone ciasto rozwałkować cienko, wylepić nim spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuć widelcem i podpiec w 190-200 stopniach przez 15 minut
- podpieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystygnięcia

MASA JOGURTOWA
- składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową
- żółtka oddzielić od białek, zmiksować je lekko, dodać jogurt i proszek budyniowy oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy, wszystko zmiksować do połączenia się składników
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać na dwie raty cukier, dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca
- gotową pianę przekładać stopniowo łyżką do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do połączenia się składników
- gotową masę wylać na podpieczony spód ( u mnie masa zajęła prawie całą wysokość tortownicy), lekko wyrównać
- na dół piekarnika wstawić duże naczynie z gorącą wodą, para wodna ułatwi sernikowi równe wyrastanie oraz zapobiegnie pęknięciom (można pominąć)

Jogurtowy sernik bez sera

- wstawić sernik i piec przez 60-80 minut w 160-170 stopniach
- po pierwszej godzinie można sprawdzić, jaki jest stan upieczenia sernika (konsystencja będzie bardziej galaretowata niż przy normalnym serniku, lecz zauważymy, czy masa na środku jest ścięta), jeśli nie jest jeszcze gotowy, należy pozostawić go na kolejne 10-20 minut w piekarniku
- czas podaję orientacyjny, gdyż dużo zależy od posiadanego przez Was piekarnika
- upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
- gdy sernik wystygnie, należy schłodzić go w lodówce, najlepiej przez całą noc

POLEWA
- margarynę i cukier przełożyć do rondelka i poczekać, aż się rozpuści, dodać sok pomarańczowy, wymieszać i chwilę podgrzewać, na koniec dodać żelatynę w proszku, wymieszać i zdjąć z ognia, dodać jogurt i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, pozostawić do wystygnięcia
- stygnącą polewę najlepiej wstawić na jakiś czas do lodówki, monitorując stopień jej stężenia, gdy zacznie robić się lekko ciągnąca, wyłożyć ją na wierzch sernika i delikatnie rozsmarować, całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy

Sernik bez sera na bazie jogurtu

Sernik bardzo ładnie prezentuje się wizualnie dzięki kontrastowi między brązowym kolorem ciasta kruchego, a jasną barwą masy serowej. Kakaowe ciasto doskonale współgra z delikatnym smakiem sernika oraz z wyczuwalnym w masie i polewie aromatem pomarańczy. Masa serowa ma bardzo lekką i kremową konsystencję i nie jest mocno słodka, co powoduje, że po jednym kawałku chętnie sięgniemy po następny.

Kostka kawowa

Kostka kawowa to po przepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie masy i polewy. Efekt jest natomiast na tyle satysfakcjonujący, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie i pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy je na specjalną okazję czy wizytę gości.
Moje ciasto kawowe zostało wykonane w formie o wymiarach 24x24cm.

Ciasto kawowe

Kostka kawowa

Składniki:

BISZKOPT
 5 jajek
5 łyżek cukru
9 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ponczu kawowego
szczypta soli

PONCZ KAWOWY
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki cukru
230ml gorącej wody

MASA JOGURTOWA
800g jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru
200g śmietanki 30%
150ml ponczu kawowego
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki zimnej wody

POLEWA CZEKOLADOWA
100g czekolady mlecznej
50g czekolady deserowej
100g śmietanki 30%
opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody

Biszkoptowe ciasto kawowe z masą jogurtową

Wykonanie:

PONCZ (NAPAR KAWOWY)
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej i 4 łyżeczki cukru zalać niepełną szklanką (około 230ml) gorącej przegotowanej wody
- napar pozostawić do wystygnięcia

BISZKOPT
- piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni
- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego (nie smarować tłuszczem)
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- białka oddzielić od żółtek, ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę
- do piany dodać cukier, ponownie ubić, następnie dodawać po 1 żółtku, za każdym razem chwilę ubijając do połączenia się piany z żółtkiem
- mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo przesiewać ją do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając łyżką, aż składniki się połączą
- na koniec wlać 2 łyżki zimnego naparu kawowego, wymieszać i przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika i piec około 35 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu biszkopt pozostawić w ciepłym uchylonym piekarniku
- boki wystudzonego biszkoptu odkroić nożem od formy, delikatnie wyjąć go, zdjąć papier ze spodu

kostka kawowa z polewą czekoladową

MASA JOGURTOWA
- śmietankę mocno schłodzić
- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia
- jogurty przełożyć do miski, pozostawiając trochę w kubku (2 łyżki), dodać cukier puder i wymieszać
- ostudzoną żelatynę połączyć z pozostawionym jogurtem, wlać 150ml zimnego naparu kawowego, dokładnie wymieszać
- tak powstałą mieszankę wlać do masy jogurtowej, wymieszać
- zimną śmietankę ubić na sztywno, połączyć z kawową masą jogurtową

PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU
- formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą
- na spód włożyć biszkopt, nasączyć go około 50ml (tyle, ile zostanie z całego naparu) ponczu
- na biszkopt wylać masę kawową, wyrównać i włożyć na kilka godzin do lodówki

POLEWA CZEKOLADOWA
- śmietankę podgrzać w rondelku, wrzucić do niej kawałki czekolady, po chwili dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się czekolady ze śmietanką, pozostawić do ostygnięcia
- ostudzoną, ale wciąż płynną polewę wylać na wierzch ciasta, delikatnie rozprowadzając łyżką po całej powierzchni
- polewa będzie lekko ciągnąca, jeśli chcemy bardziej zwartą polewę, należy dodać do roztopionej czekolady żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie
- ciasto schłodzić ponownie w lodówce, najlepiej przez całą noc

kostka kawowa na kakaowym biszkopcie

Ciasto kawowe nie należy do ciast słodkich, gdyż niewielka ilość cukru w masie i biszkopcie gubi się w mocnym smaku kawy, do najsłodszych elementów ciasta należy polewa. Jeśli nie przepadamy za lekko gorzkimi ciastami, proponuję dodać więcej cukru do masy, a także wykonać nieco słabszy napar kawowy (z 1-2 łyżek kawy a nie z 3).
Dla mnie ciasto smakuje wybornie, gdyż jak jego nazwa wskazuje, jest mocno kawowe, biszkopt jest wilgotny dzięki nasączeniu ponczem, a polewa czekoladowa uzupełnia całość podnosząc walory smakowe.
Ciasto proponuję kroić i podawać mocno schłodzone, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć się lekko rozpływać (chyba że dodamy żelatynę). Nóż przed krojeniem każdego kawałka należy zanurzyć w gorącej wodzie i wytrzeć, wtedy polewa ładnie się porcjuje.
Masa kawowa jest delikatna dzięki zawartości jogurtu greckiego, na pewno różni się w konsystencji od mas serników na zimno. Nie radzę też dodawać większej ilości żelatyny do masy, gdyż zmniejszy to znacznie jej kremową konsystencję.

Ciasto kawowe z polewą śmietanową

Ciasto kawowe z polewą śmietanową to gratka nie tylko dla kawoszy. Smak tego napoju nie jest mocno wyczuwalny, a polewa przygotowana z kwaśnej śmietany wspaniale harmonizuje z wilgotnym, lekko słodkim ciastem, bardzo ładnie odznacza się też kolorystycznie od kawowej barwy ciasta.
Z tym ciastem miałam trochę "przebojów". Ostatnio działam w kuchni jak zakochana, zapominam o pewnych czynnościach, tak się zdarzyło w przypadku ciasta kawowego. W założeniu ciasto miało być przygotowane z całymi jajkami, ale oddzieliłam białka od żółtek, zmiksowałam razem pozostałe składniki i o białkach stojących wciąż na blacie kuchennym przypomniałam sobie, gdy ciasto od 10 minut przebywało w piekarniku. Ciasto wyszło bardziej zwarte, mniej puszyste, lecz takie jak najbardziej mi odpowiada, gdyż chciałam, by było wilgotne i dość ciężkie. Przepis podaję z żółtkami, jeśli jednak lubicie ciasta przygotowane z całych jaj, możecie skusić się na dodanie białek. Podobny przepis bazowy wykorzystuję w przepisie na jogurtowy murzynek, tam w przepisie są właśnie całe jaja.
Swoje ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm, gdyż po upieczeniu ładnie prezentuje się krojone w trójkąty, jeśli jednak macie ochotę zrobić je w keksówce, nie widzę żadnych przeciwwskazań.

ciasto kawowe z polewą z kwaśnej śmietany

Ciasto kawowe z polewą śmietanową

Składniki:

CIASTO
3 żółtka
120g cukru
150g śmietany 18%
200g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
50ml gorącej wody

POLEWA ŚMIETANOWA
150g śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru

babka kawowa z polewą śmietanową

Wykonanie:

- kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
- dodać śmietanę, zmiksować
- do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować do dokładnego połączenia się składników
 - ostudzony napar kawowy wlewać stopniowo do ciasta, cały czas miskując
- ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką ( na spód można dać papier do pieczenia)
- piec w 180 stopniach przez 40-45 minut, po tym czasie śmietanę wymieszać z cukrem i rozprowadzić na gorącym wierzchu ciasta, wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut
- gotowe ciasto studzić w formie, przy wyjmowaniu nożykiem lekko oddzielić ciasto od wnętrza tortownicy, dopiero wtedy zdjąć obręcz
- przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce

ciasto kawowe ucierane

Ciasto kawowe, które można też nazwać babką kawową, jest prostym, szybkim w  przygotowaniu ciastem, a polewa z kwaśnej śmietany bardzo urozmaica jego smak. Jest to ciasto dla wielbicieli ciężkich ciast o dość zbitej strukturze.

Babka krówkowa

Tych, którzy odwiedzają mój blog, nie zdziwi dzisiejszy przepis na babkę krówkową, gdyż ostatnio mam "fazę" na wszystko, co ma w sobie krówki lub masę z nich powstałą. Jest to babka szybka w przygotowaniu, jak większość ciast ucieranych. Wystarczy trochę wcześniej rozpuścić krówki, potrzebują bowiem czasu na wystygnięcie. Później proces przygotowania ciasta za pomocą miksera trwa kilka minut. Do dekoracji i wzmocnienia smaku babki polecam sos powstały jak z krówek i śmietanki, najlepiej gorącym sosem polewać gotowy do skonsumowania kawałek ciasta.
Przepis jest do wykorzystania w keksówce o wymiarach 200x110x75.

Babka z krówkami

Babka krówkowa

Składniki:

CIASTO
150g krówek
100ml śmietanki 30%
150g margaryny
3 żółtka
200g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

POLEWA
100g krówek
60ml śmietanki 30%

 Babka z masą krówkową

Wykonanie:

CIASTO
- krówki przełożyć do miseczki ze śmietanką, podgrzewać w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do całkowitego rozpuszczenia się cukierków
- powstałą masę pozostawić do wystygnięcia
- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- margarynę utrzeć na puch, dodać ostudzoną masę krówkową, zmiksować razem
- do ciasta dodać żółtka, zmiksować, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji
- ciasto będzie bardzo gęste, przełożyć je łyżką do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, wierzch wyrównać
- piec w 180 stopniach przez 50-60 minut, w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić pod koniec czasu stan upieczenia patyczkiem
- ciasto wyjąć z piekarnika, po lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia

POLEWA
- z krówek i śmietanki przygotować sos, podgrzewając je razem
- sosem polać całe ciasto lub ukrojony kawałek dopiero na talerzu

Babka krówkowa z sosem krówkowym

Babka krówkowa ma ładny karmelowy kolor, smak krówek jest lekko wyczuwalny, wzmaga go podany do ciasta sos. Jest to jedno z mniej słodkich ciast, gdyż poza cukierkami, nie zawiera w sobie cukru. Jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki, możemy wzbogacić skład ciasta o dodatkowy cukier.

Ciasto krówka bez pieczenia

Ciasto krówka bez pieczenia proponuję każdemu, kto lubi słodkie ciasta oraz smak krówek. Ostatnio mogliście zobaczyć sernik krówkowy, który bardzo przypadł mi do gustu i do którego będę na pewno wracać, dziś kontynuuję moje krówkowe inspiracje w formie bez pieczenia, która jest moją ulubioną kategorią ciast.
Moje ciasto w niemal każdej warstwie ciasta ma krówki lub masę krówkową, więc wydawałoby się, że całość jest piekielnie słodka. Nie jest tak, gdyż oprócz wspomnianych wyżej dodatków, w cieście nie ma ani grama cukru. Jeśli chcemy przygotować mniej słodkie ciasto, możemy zrezygnować z warstwy krówkowej w środku, gdyż jest ona najsłodsza w cieście.
Krówkę bez pieczenia przygotowałam w małej formie o wymiarach 25x14x7cm, a jeśli macie ochotę na większą ilość tego smakołyku (albo posiadacie większą ilość łasuchów do konsumowania), proponuję zwiększyć proporcje składników.

krówka na zimno

Ciasto krówka bez pieczenia

Składniki:

MASA BUDYNIOWA
0,5l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
100g krówek
150g masła

MASA MASCARPONE
250g mascarpone
150g masy krówkowej
2 łyżeczki żelatyny
0,25 szklanki mleka

POLEWA
100g masy krówkowej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
70g orzechów włoskich

150g herbatników (18sztuk)
120g masy krówkowej do rozsmarowania na herbatnikach
odrobina mleka do namoczenia herbatników

ciasto krówkowe bez pieczenia

Wykonanie:

MASA BUDYNIOWA
- z 0,5l mleka odlać część, rozpuścić w niej mąki, resztę zagrzać, do gorącego mleka wrzucić pokruszone krówki, mieszać co jakiś czas aż do całkowitego rozpuszczenia się krówek
- mleko z rozpuszczonymi krówkami zagotować, wlać mleko z mąkami, ugotować gładki budyń
- budyń przykryć szczelnie woreczkiem lub folią spożywczą (zapobiegnie to utworzeniu się kożucha), pozostawić do całkowitego ostygnięcia
- masło wyjąć z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową
- miękkie masło zmiksować, dodawać po łyżce budyniu, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy
- herbatniki moczyć w mleku, układać szczelnie koło siebie na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia
- gotową masę budyniową wyłożyć na herbatniki, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników moczonych w mleku, lekko dociskając do masy, żeby wyrównać ewentualne nierówności
- na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, wyrównać łyżką

ciasto krówka

MASA MASCARPONE
- mascarpone miksować przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji, dodawać stopniowo masę krówkową, miksując do połączenia się składników
- żelatynę rozpuścić w 0,25 szklanki mleka, podgrzać w kuchence mikrofalowej, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia
- do ciepłej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy mascarpone, wymieszać dokładnie, tak powstałą mieszankę wlać do reszty masy i dokładnie zmiksować
- masę wylać na rozsmarowaną masę krówkową, schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy

POLEWA
- masę krówkową na polewę przełożyć do miseczki z masłem i mlekiem i podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, pozostawić do ostygnięcia
- orzechy włoskie posiekać na kawałki
- ostygniętą polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechami
- całość schłodzić ponownie w lodówce do lekkiego zastygnięcia polewy
- podawać mocno schłodzone, wtedy najlepiej się kroi

krówka na zimno

Do ciasta wykorzystałam zarówno gotową masę krówkową, jak i cukierki krówki, można je stosować zamiennie, czyli zamiast np. 400g gotowej masy skorzystać z 400g rozpuszczonych krówek. Masa budyniowa jest mocno kremowa, brak dodatku cukru sprawia, że ma wyjątkowo delikatny smak. Masa mascarpone jest wyczuwalnie krówkowa, a całość doskonale uzupełniają orzechy włoskie zanurzone w polewie krówkowej.

Sernik pomarańczowy bez pieczenia

Wielbiciele serników bez pieczenia mogą znaleźć na moim blogu szybko powiększającą się grupę tych smakołyków. Dziś chciałabym przedstawić Wam sernik pomarańczowy bez pieczenia, zrobiony na bazie twarogu i mascarpone z sokiem pomarańczowym i polewą pomarańczową.
Za oknem powoli zwiększa się temperatura powietrza, wiosna już przyszła, a przynajmniej zagląda do nas coraz odważniej, tak więc chętniej będziemy sięgać po ciasta bez pieczenia, które nie wymagają nagrzewania piekarnika (a przy tym nagrzewania kuchni) i są podawane na zimno, a więc chłodzą nas, gdy na zewnątrz jest coraz cieplej.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm.

sernik pomarańczowy na zimno

Sernik pomarańczowy bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
80g (10 sztuk) herbatników
30g czekolady deserowej
6 łyżek mleka

MASA SEROWA
400g twarogu sernikowego
250g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
150ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1-1,5szt)
2 łyżki żelatyny

POLEWA POMARAŃCZOWA
3 żółtka
100ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1szt)
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek cukru
70g masła
0,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody

Sernik z polewą pomarańczową bez pieczenia

Wykonanie:

SPÓD
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, energicznie wymieszać do połączenia się składników, dodać pokruszone bardzo drobno herbatniki, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i schłodzić w lodówce

MASA SEROWA
- twaróg i mascarpone wymieszać z cukrem na gładką masę, wycisnąć sok z pomarańczy, przecedzić go przez sitko, żeby pozbyć się miąższu
- żelatynę rozpuścić w soku pomarańczowym, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej
- do ciepłej żelatyny dodawać po jednej kilka łyżek masy serowej, cały czas mieszając
- tak przygotowaną mieszankę wlać do masy serowej, zmiksować do powstania gładkiej masy
- masę wylać na spód z herbatników, schłodzić w lodówce do zastygnięcia

POLEWA POMARAŃCZOWA
- z pomarańczy zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok, przecedzić przez sitko, by pozbyć się miąższu
- do rondelka przełożyć żółtka, sok i skórkę z pomarańczy, cukier
- tak przygotowaną mieszankę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), zwłaszcza, gdy zacznie bulgotać
- podgrzewać przez około 10 minut do lekkiego zgęstnienia masy
- masę przecedzić przez sitko, żeby pozbyć się skórki pomarańczowej i uzyskać całkowicie gładką konsystencję
- do gorącej masy dodawać po kawałku zimne masło, za każdym razem mieszając do jego rozpuszczenia się w masie
- żelatynę rozpuścić w łyżce wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej
- ciepłą żelatynę wlać do ciepłej masy pomarańczowej, wymieszać, pozostawić do lekkiego przestygnięcia
- letnią masę pomarańczową wylać na zastygniętą masę serową, całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc

sernik pomarańczowy bez pieczenia

Sernik pomarańczowy bez pieczenia jest w smaku delikatnie pomarańczowy, a lekko czekoladowy spód dobrze harmonizuje z mocno pomarańczową polewą. Sernik bardzo ładnie się kroi, polewa dzięki dodatkowi żelatyny nie rozpływa się.
Wielbicielom bardziej słodkich serników na zimno polecam sernik chałwowy bez pieczenia, który ma cudownie kremową konsystencję i mocno chałwowy smak.

Sernik krówkowy

Sernik krówkowy to propozycja dla wielbicieli słodkich, ciągnących cukierków, jakimi są krówki. Twaróg sernikowy wzbogacony został o sporą ilość masy krówkowej, ponadto wierzch sernika wieńczą orzechy włoskie polane sosem krówkowym. Jest słodko, ale myślę, że nie za słodko. Do sernika oprócz masy krówkowej, która sama w sobie jest mocno słodzona, nie dodajemy cukru. Sernik jest ciężki i kremowy, a jego wnętrze kusi pięknym, lekko krówkowym kolorem.
Przepis jest do wykorzystania w tortownicy 18-21cm. Ja zrobiłam go w tej mniejszej, warto wtedy podnieść brzeg tortownicy papierem do pieczenia, gdyż masy serowej jest dużo i lepiej nie ryzykować, że sernik zacznie "uciekać" nam podczas pieczenia.

sernik krówka

Sernik krówkowy

Składniki:

CIASTO KRUCHE
120g mąki pszennej
50g masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko

MASA SEROWA
600g twarogu sernikowego
75g masła
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300g masy krówkowej

POLEWA
50g orzechów włoskich
150g masy krówkowej
2 łyżeczki mleka

sernik z masą krówkową

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać posiekane masło, sól, cukier i żółtko, ze składników szybko zagnieść jednolite ciasto
- ciasto schłodzić przez 30minut w lodówce
- spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut
- podpieczony spód wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia

MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
- masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę krówkową i zmiksować do połączenia się składników
- do masy dodać jajka, zmiksować, następnie dodawać partiami twaróg, miksować do uzyskania gładkiej masy
- na koniec dodać mąkę i wymieszać z masą
- masę przelać do tortownicy z podpieczonym spodem (boki tortownicy wysmarowane tłuszczem lub wyłożone papierem do pieczenia), wyrównać
- na spód piekarnika wstawić naczynie z wodą, para wodna pomoże sernikowi wyrosnąć równo i nie pękać
- piec w 160-170 stopniach przez 80-90 minut

POLEWA
- po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie wyjmując sernika, studzić go przy uchylonych drzwiczkach
- wystudzony sernik udekorować: orzechy włoskie posiekać drobno, wierzch sernika posmarować łyżką masy krówkowej, wysypać orzechy i lekko docisnąć dłonią
- resztę masy krówkowej rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżeczkami mleka, gorącą nabierać łyżeczką i polewać sernik z wierzchu tworząc nieregularne esy floresy
- udekorowany sernik schłodzić w lodówce

sernik z masą krówkową

Sernik krówkowy wykonałam z twarogu sernikowego z wiaderka, można wykorzystać twaróg trzykrotnie mielony, wtedy konsystencja upieczonego sernika może być nieco inna.
Zamiast gotowej masy krówkowej możemy wykorzystać krówki, które rozpuścimy przed dodaniem do twarogu. Sernik z zamierzenia jest mocno krówkowy, jeśli dla nas taka ilość słodyczy jest za duża, możemy zmniejszyć ilość dodanej do twarogu masy krówkowej. Orzechy włoskie dobrze komponują się ze smakiem sernika, a jeśli lubimy orzechowy smak, możemy kupić masę krówkową o smaku orzechowym, wzbogaci ona nasz sernik nieco inną gamą smaków.

Babka kokosowa z białek

Babka kokosowa z białek powstała, podobnie jak piegusek z białek, z ich nadmiaru w lodówce. Jest to proste w wykonaniu ciasto ucierane, wiórki kokosowe są lekko wyczuwalne w strukturze babki oraz jej smaku, a ciemna polewa czekoladowa pięknie komponuje się z jej jasnym wnętrzem.
Babkę z poniższego przepisu najlepiej wykonać w keksówce o wymiarach 200x110x75 lub 260x110x75, ja upiekłam ją w małej foremce z połowy składników. Zamiast polewy czekoladowej możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem, dla wzmocnienia smaku kokosu możemy też posypać rozsmarowaną czekoladę wiórkami kokosowymi (ważne, by zrobić to od razu, zanim czekolada zastygnie).

ciasto kokosowe z białek

Babka kokosowa z białek

Składniki:

CIASTO
6 białek
szczypta soli
100g cukru pudru
100g wiórków kokosowych
100g mąki pszennej
100g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA

100-150g czekolady mlecznej
4-6 łyżek mleka

babka kokosowa na białkach

Wykonanie:

CIASTO
- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- masło rozpuścić i ostudzić
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać
- do piany z białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką
- do masy dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką
- na koniec dodać do ciasta ostudzone masło, delikatnie wymieszać do połączenia się składników
- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
- piec w 180 stopniach przez 40-45 minut
- upieczone ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce

POLEWA
- wystudzoną babkę udekorować polewą czekoladową
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodać kilka łyżek mleka i dokładnie wymieszać, od razu rozsmarować na cieście
- ciasto pozostawić do zastygnięcia czekolady, można schłodzić w lodówce

ciasto ucierane z białek

Babka kokosowa z białek to delikatne ciasto, które mogę zaproponować nie tylko wielbicielom kokosowych smaków (dla nich zamieściłam w poprzednim poście przepis na biszkopt z masą kokosową), ale przede wszystkim osobom, które nie mają dużo czasu na przygotowanie ciasta. Babki ucierane są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ładnie udekorowane będą bardzo dobrze prezentować się na stole świątecznym czy wtedy, gdy przyjmujemy gości.

Biszkopt kakaowy z masą kokosową

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy, dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu, pomijając czas pieczenia czynności przygotowawcze zajmują około 30-40 minut (10 minut biszkopt, 10 minut masa i 10-15 minut przełożenie biszkoptu). Niestety pomiędzy pieczeniem biszkoptu, a przekładaniem go masą musimy odczekać trochę więcej czasu do całkowitego ostudzenia biszkoptu, w przeciwnym razie podczas jego krojenia możemy mieć problem z kruszeniem się ciasta.
Przepis jak wiele na moim blogu jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, proporcje na ciasto biszkoptowe są odpowiednie na wyrośnięcie niewysokiego biszkoptu (zajmuje on około połowę wysokości tortownicy), więc jeśli chcemy wykonać ciasto w większej formie, bezwzględnie należy zwiększyć proporcje. Biszkopt jest niewysoki, gdyż po upieczeniu chciałam osiągnąć trzy niezbyt grube blaty, które nie będą wymagały nasączania ponczem.

Ciasto kokosowe

Biszkopt kakaowy z masą kokosową

Składniki:

BISZKOPT
3 jajka
szczypta soli
4 łyżki cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA KOKOSOWA
200ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
250g mascarpone
150g wiórków kokosowych

Biszkopt kakaowo-kokosowy

Wykonanie:

BISZKOPT
- składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową
- temperaturę piekarnika ustawić na 175-180 stopni
- białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
- do sztywnej piany dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, następnie dodać po jednym żółtku, za każdym razem miksując masę jajeczną do połączenia się składników
- mąkę wymieszać dokładnie z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewać ją stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką
- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostają bez natłuszczenia)
- ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut, sprawdzając pod koniec stan upieczenia za pomocą patyczka
- biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony wyjąć z piekarnika, boki okroić nożem (zazwyczaj ciasto przywiera do boków tortownicy), biszkopt wyjąć z formy i przekroić dużym ostrym nożem na trzy blaty

biszkopt kakaowy z masą kokosową

MASA KOKOSOWA
- śmietanka i mascarpone na masę kokosową powinny być mocno schłodzone
- śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier
- mascarpone dodawać stopniowo do ubitej śmietanki, za każdym razem krótko miksując razem ze śmietanką, masa powinna wyraźnie zgęstnieć
- do gotowej masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać
- masę kokosową podzielić na trzy części tak, by dwie stanowiły około 40%, a ostatnia 20% całości
- pierwszą część masy wyłożyć na pierwszy blat biszkoptowy, rozsmarować wyrównując wierzch, przykryć drugim blatem, wyłożyć drugą część masy, rozsmarować i przykryć ostatnim blatem
- na wierzchu rozsmarować równo ostatnią część masy tak, by przykryła blat, boki pozostawić nieposmarowane
- gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin, kroić mocząc nóż w gorącej wodzie, dzięki temu masa na wierzchu nie będzie pękać

Ciasto mocno kokosowe

Biszkopt z masą kokosową z założenia nie ma posmarowanych masą boków, gdyż według mnie ciemne blaty przełożone białą masą kokosową wyglądają bardzo efektownie. Masa mascarpone jest sztywna, bardzo ładnie się kroi, choć ciasto najlepiej podawać schłodzone. Smak biszkoptu jest zdominowany przez wiórki kokosowe, jednak niewielka ilość dodanego cukru sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie, również biszkopt dzięki dodatkowi sporej ilości kakao jest lekko gorzkawy i równoważy ogólną słodycz ciasta.