Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe

Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe to małe dwukolorowe krążki, do których przygotowania potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników, zazwyczaj znajdujących się już w naszych kuchniach.
Ciasteczka wyróżniają się ciekawym wyglądem dzięki połączeniu dwóch rodzajów ciasta kruchego - ciemnego i jasnego. Dla urozmaicenia można wykonać je na dwa sposoby, układając na wierzchu waniliowy, albo kakaowy krążek.
Dodatek mąki ziemniaczanej potęguje kruchość ciasteczek, nadając im jednocześnie delikatności.
Z poniższego przepisu można przygotować około 40 sztuk, średnica jednego ciasteczka to około 3,5cm.

Ciasteczka waniliowo-kakaowe


Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe

Składniki:

150g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
100g masła
50g cukru pudru
2 łyżki cukru z wanilią
1 żółtko
dodatkowo:
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki pszennej
opcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody

Ciasteczka kakaowo-waniliowe

Wykonanie:

- składniki powinny być prosto z lodówki
- obie mąki i cukier puder przesiać, dodać cukier z wanilią, zimne masło posiekane na mniejsze kawałki oraz żółtko, wymieszać, a następnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części

ciasteczka kakaowo-waniliowe

- do jednej z nich dodać kakao, do drugiej - taką samą ilość mąki, obie części ponownie zagnieść, w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody
- gotowe ciasto zafoliować osobno, schłodzić w lodówce przez około godzinę
- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki, formując niewielkie kulki (nieco większe niż orzech laskowy)

Ciasteczka bez proszku do pieczenia

- z każdego rodzaju ciasta powinno wyjść około 40 kuleczek (czyli razem 80)
- kuleczki układać jedną na drugiej, lekko przyciskając palcami tak, by się skleiły ze sobą, następnie spłaszczyć zębami widelca, tworząc wzorek i formując w ten sposób około 1cm grubości ciastko
- ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach
- piec w 175-180 stopniach przez 17-20 minut do lekkiego zrumienienia

Proste ciasteczka

Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, zachowają wtedy swoją kruchość i świeżość.

12 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego i dobrego w Nowym Roku !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka wyglądają cudownie :) Szczęśliwego Nowego Roku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, jakie śliczne te ciasteczka! *.*
    Po prostu cudeńka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, takie dwa w jednym dla niezdecydowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. już ktoś robił owe ciasteczka? przepis jest sprawdzony?

    OdpowiedzUsuń
  6. w przepisie nie brakuje proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, klasyczne ciasto kruche przygotowuje się bez proszku do pieczenia.

      Usuń
  7. Przepyszne! Kruchutkie i bardzo uzależniające :) Od razu robiłam z podwójnej porcji i nie żałuję ;) Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)