Placek ze śliwkami i polewą cynamonową

Placek ze śliwkami i polewą cynamonową to proste ciasto kruche z dużą ilością śliwek i polewą przygotowaną na bazie śmietanki i aromatycznego cynamonu. Do przyrządzenia kruchego spodu wykorzystałam przepis na ciasto z szarlotki, gdyż jest ono lekkie i kruche, idealne do placków z owocami.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm.

ciasto ze śliwkami


Placek ze śliwkami i polewą cynamonową

Składniki:

CIASTO KRUCHE
130g mąki pszennej
65g masła
40g cukru pudru
1 żółtko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta
250g śliwek

POLEWA CYNAMONOWA
125ml śmietanki 12% (w kartoniku)
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej


ciasto kruche ze śliwkami

Wykonanie:

- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut
- śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- ciastem wylepić dno formy, nakłuć widelcem, posypać cienką warstwą mąki ziemniaczanej
- na cieście ułożyć koło siebie śliwki skórką do dołu


- ciasto wstawić do piekarnika, podpiec przez około 25 minut w 180 stopniach
- składniki na polewę wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową
- śmietankę ubić lekko z jajkiem, dodać przesiane mąki, cukry i cynamon, zmiksować krótko do połączenia się składników
- podpieczone ciasto wyjąć na chwilę z piekarnika, zalać równą warstwą polewy śmietankowej, wstawić ponownie do piekarnika, piec kolejne 25 minut lub do momentu, aż polewa na wierzchu będzie ścięta
- ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, kroić w kwadraty

ciasto śliwkowe

Placek ze śliwkami można przygotować ze zwykłą polewą śmietankową, pomijając podczas jej przygotowań dodatek cynamonu, jednakże przyprawa ta bardzo dobrze współgra z lekko kwaskowatym smakiem śliwek, a do tego nadaje ciastu ciekawego, karmelowego koloru. Całościowo ciasto nie jest mocno słodkie, choć dużo zależy od rodzaju użytych śliwek.

6 komentarzy:

  1. jakie wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń
  2. już sama nazwa przyprawia o ślinkę w kącikach ust, a jeszcze te zdjęcia.....

    OdpowiedzUsuń
  3. I już jesień widać :) Takie ciasta mają swój czas. Pyszne, kusi i pachnie.... śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta polewa podbiła moje serce. Jak to ciacho musi obłędnie smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, pyszności :) Ta cynamonowa polewa mnie urzekła :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.