Muffiny czekoladowo-kokosowe

Muffiny czekoladowo-kokosowe to małe babeczki z mocno czekoladowym wnętrzem, w którym ukryta jest duża ilość wiórków kokosowych, dobrze wyczuwalnych w smaku. Zwieńczają one również wierzch babeczek, ładnie kontrastując z czekoladowym kolorem ciasta. Jak każde muffiny, babeczki są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają użycia miksera. W zależności od tego, jakich papilotek użyjemy, z przepisu można wykonać 5-6 sztuk.

Babeczki czekoladowo-kokosowe


Muffiny czekoladowe-kokosowe

Składniki:

50g mąki pszennej
50g cukru
50ml mleka
50ml oleju
50g wiórków kokosowych
25g czekolady (ja użyłam mlecznej i deserowej pół na pół)
1 jajko
1 łyżka kakao
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia
do dekoracji:
20g czekolady deserowej
1-2 łyżki wiórków kokosowych


Muffiny czekoladowe z wiórkami kokosowymi

Wykonanie:

- mleko, cukier, cukier wanilinowy i przesiane kakao podgrzać na małym palniku, mieszając do rozpuszczenia się cukru i połączenia się składników, zdjąć z palnika
- do gorącej mieszanki dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści
- mieszankę pozostawić do całkowitego ostygnięcia


- jajko wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową
- do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać widelcem
- do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitego ciasta
- do ciasta wsypać wiórki kokosowe, ponownie krótko wymieszać

Muffiny czekoladowe

- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości
- formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka
- gotowe muffiny wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić na kratce
- ostudzone muffiny udekorować


- czekoladę przełożyć do miseczki, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się
- babeczkę smarować z wierzchu czekoladą przy pomocy pędzelka, posypywać wiórkami kokosowymi, następnie odwrócić do góry nogami, aby strzepnąć nadmiar wiórków
- muffiny przechowywać pod przykryciem, zachowają swoją świeżość przez kilka dni

Babeczki czekoladowe

Muffiny czekoladowo-kokosowe są lekko wilgotne, w smaku deserowe (gorzkawe), choć jak każdy wypiek czekoladowy, dość treściwe i sycące. Dodatek wiórków kokosowych można pominąć, otrzymamy wtedy klasyczne muffiny czekoladowe.

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie. Zabieram przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pozostawiasz mi wyboru... po prostu musze upiec te muffinki, bo są tak apetyczne, że nie sposób im się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają, właśnie robię więc się przekonam jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile z tego przepisu wyjdzie muffin?

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam Rewelacja !!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne <3 ale moje nie wyglądają tak ślicznie jak te :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosty i świetny przepis, wychodzą super nawet w moim małym studenckim piekarniku wielkości mikrofali. Piekę już drugi raz, tym razem trochę zmodyfikowałam i robie pistacjowe,ciekawe jak wyjdą!

    OdpowiedzUsuń
  9. Szybko i prosto !
    Pycha !!! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można je zamrozic juz z polewa czekoladowa i wiorkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tej czekolady nie będzie dużo, to myślę, że tak.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.