Krakersy z sezamem

Krakersy z sezamem to przekąska słona, która umili spotkanie ze znajomymi, imprezę czy wieczór spędzony przed tv. Te małe, lekko słone i chrupiące krakersiki wciągną swym smakiem każdego, a skutkować to będzie bardzo szybkim znikaniem owej przekąski.
Kształt i wielkość krakersów zależą od naszych chęci i fantazji, moje krakersy powstały w wersji mini, bo takie lubimy chrupać najbardziej. Dodatkiem smakowym w przepisie jest sezam, ale i tutaj istnieje spora dowolność i do ciasta można dodać np. mak lub paprykę w proszku.
Z poniższego przepisu upiekłam około 120 malutkich trójkątnych krakersów.

mini krakersy


Krakersy z sezamem

Składniki:

125g mąki
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sezamu
60ml wody
1 i 1/2 łyżki oleju

mini krakersy z sezamem

Wykonanie:

- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier oraz sezam, a także wodę i olej, ze składników zagnieść ciasto
- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce
- schłodzone ciasto można podzielić na 2-3 mniejsze części (łatwiej będzie rozwałkować mniejszą ilość ciasta), pierwszą rozwałkować cienko - najlepiej robić to na papierze do pieczenia, jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać niewielką ilością mąki
- rozwałkowany placek przyciąć z każdej strony tak, by tworzył kwadrat


- ostrym nożem lub radełkiem do pizzy ciasto podzielić najpierw na równej szerokości paski, następnie paski podzielić na mniejsze kwadraty, na końcu kwadraciki poprzecinać wzdłuż przekątnej tworząc małe trójkąty, które finalnie będą naszymi krakersami - UWAGA trójkątów nie odsuwamy od siebie, będziemy je oddzielać po upieczeniu
- każdy trójkąt nakłuć w kilku miejscach wykałaczką, dzięki temu krakersy będą równe, a podczas pieczenia nie utworzą się na ich powierzchni "górki"
- gotowe krakersy przełożyć z papierem na blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190-200 stopni, piec przez 12-16 minut do zrumienienia się krakersów
- po upieczeniu krakersy delikatnie oddzielić od siebie, powinny łatwo odchodzić
- identycznie postąpić z kolejnymi porcjami ciasta
- ostudzone krakersy przechowywać w zamkniętym pojemniku

trójkątne mini krakersy sezamowe

Sezam jest źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, m.in. wapnia, magnezu oraz wielu witamin, a powyższe krakersy są jednym ze sposobów jego wykorzystania w naszej kuchni.

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na przegryzki. Lubię takie małe co nieco. A dodatek sezamu? W sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat mam sezam w szafce, więc skorzystam z przepisu :D

    http://bsylwia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. o fajny pomysł, zapisuję i wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wypróbowany, polecam wszystkim miłośnikom krakersów. Sto razy lepsze od kupnych krakersów!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.