Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które nie wymaga użycia miksera, a zachwyca smakiem. Jest to ciasto wilgotne, o charakterystycznym dla ciast jogurtowych delikatnym smaku, puszyste i rozpływające się w ustach. Żeby dogodzić kubkom smakowym, jako dodatków użyłam śliwek oraz wiórków kokosowych, które znajdziecie w samym cieście, jak i na jego wierzchu.
Ciasta jogurtowe nie lubią długiego mieszania czy ucierania, dlatego składniki takich ciast najlepiej jest mieszać za pomocą widelca lub łyżki tylko do ich połączenia się.
Poniższy przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm.

pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Składniki:

2 jajka
100g cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
250g jogurtu greckiego
100g masła
220g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
60g wiórków kokosowych
400g śliwek

ciasto jogurtowe bez miksera

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, pozostawić do ostygnięcia
- śliwki oczyścić, pozbawić pestek, przekroić na połówki
- jajka roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym
- do masy jajecznej dodać jogurt, składniki wymieszać
- wlać ostudzone masło, ponownie wymieszać
- mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać do masy

Ciasto z jogurtem i śliwkami

- wszystkie składniki krótko wymieszać
- do masy wsypać 50g wiórków kokosowych, wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- na wierzchu ciasta ułożyć gęsto obok siebie połówki śliwek skórką do spodu
- wierzch ciasta posypać równomiernie pozostawionymi wiórkami kokosowymi
- ciasto piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw. suchego patyczka

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Połączenie wiórków kokosowych, delikatnego jogurtowego ciasta i aromatycznych śliwek sprawia, że to ciasto to ostatnio mój numer jeden wśród wypieków. Kawałki znikają w zastraszającym tempie i gdyby nie zdrowy rozsądek, który każe ograniczać spożywanie słodyczy, ciasto zniknęłoby w ciągu kilku godzin. Jeśli też staracie się wydzielać sobie takie smakołyki, ciasto najlepiej jest przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowa wtedy swoją świeżość przez kilka dni.

Śliwka - robaczywka!Ciacho na widelcuCiasta bez miksera

10 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za pieczeniem - ale pasowało mi coś przynieść do pracy, bo miałam urodziny a kupne placki mi nie podchodzą ;) Wyczarowałam placek z tego przepisu( z pominięciem wiórek) - wyszło niesamowite ! Wszyscy chwalili, jutro piekę drugie.

    Dzięki!

    Lidiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał, a ciasto wyszło smaczne. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Zrobiłam to ciasto dwa razy i wyszło pycha:). Polecam dodać banany zamiast śliwek jest o wiele lepsze w smaku:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, chętnie zrobię kiedyś z bananem. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ciasto do dupy!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najłatwiej oceniać przepis, a nie brak umiejętności u siebie, prawda?

      Usuń
  5. Ciasto wygląda wspaniale. U mnie 2 próby, obie nieudane. Za każdym razem zakalec. Jakieś sugestie, co mogło być przyczyną? Wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, przepisu trzymałam się dokładnie, nie dodałam jedynie wiórków kokosowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyn może być kilka, np. nieco inne składniki, niż te użyte przeze mnie (rzadszy jogurt, większe/mniejsze jajka, bardziej soczyste lub większe owoce, itp.) lub nieodpowiedni sposób pieczenia (każdy piekarnik piecze inaczej, więc podane w przepisie czas i temperatura pieczenia są orientacyjne).

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Będę ponawiać próby upieczenia ciasta jogurtowego ze śliwkami, bo inne Smakołyki Bereniki wychodzą rewelacyjnie!

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)