Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi to lekka, chrupiąca przekąska, która nie zawiera zbyt wielu kalorii (jedno ciastko to około 63kcal), a zaspokoi głód i chęć na coś słodkiego.
Głównym składnikiem ciasteczek jest sezam, jako dodatku smakowego użyłam prażonych orzeszków ziemnych, można także wykorzystać inne orzechy.
Ciasteczka są proste w wykonaniu, chociaż ich formowanie jest dość pracochłonne - ważne jest, by przed upieczeniem były jak najcieńsze, więc każdą porcję masy należy maksymalnie rozpłaszczyć widelcem na papierze do pieczenia.
Z podanego przepisu można przygotować około 20 ciastek. Inspirację zaczerpnęłam z food-4tots.com.

ciasteczka sezamowe


Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi

Składniki:

1 białko
2 łyżki (20g) cukru pudru
2 łyżki (25g) mąki pszennej
20g masła
75g sezamu
75g orzechów ziemnych prażonych

ciasteczka sezamowe z orzechami

Wykonanie:

- masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia
- orzeszki drobno posiekać
- sezam uprażyć na suchej patelni do uzyskania lekko złotego koloru, zdjąć z palnika, ostudzić
- białko roztrzepać, dodać przesiany cukier puder, wymieszać
- do masy białkowej dodać rozpuszczony tłuszcz, składniki ponownie lekko ubić (ręczną trzepaczką)
- wsypać przesianą mąkę, wszystko wymieszać tak, by masa była gładka
- do masy wsypać uprażony sezam i orzeszki, wymieszać


- UWAGA! masa powinna być dość sucha, jeśli jest zbyt klejąca (w zależności od wielkości białka czy wilgotności mąki), można dosypać trochę więcej mąki lub bakalii
- piekarnik nagrzać do 175 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- na papier nakładać łyżeczką masę, rozpłaszczać ją widelcem tak, by powstałe ciastko było jak najcieńsze - jeśli po pewnym czasie widelec zaczyna się kleić do masy, wystarczy zmoczyć go w zimnej wodzie i osuszyć
- ciastko formować w okrąg, wyrównując brzeg wewnętrzną częścią widelca
- identycznie postępować z kolejnymi ciastkami, odstępy między nimi mogą być niewielkie, gdyż nie będą rosły podczas pieczenia
- gotowe ciastka piec około 12 minut lub do zrumienienia
- po upieczeniu ciastka delikatnie podważyć, gdyż mogą lekko przykleić się do papieru, wystudzić
- przechowywać w zamkniętym pojemniku

ciasteczka z sezamem i orzeszkami

Ciasteczka sezamowe są chrupiące i niezbyt słodkie, więc zadowolą również osoby, które nie przepadają za słodyczami. Gotowe ciastka nie kruszą się, zachowują kształt nadany przed upieczeniem.

Ciacho na widelcu

7 komentarzy:

  1. Dla mnie bomba! Jakie wspaniałe do schrupania! Oj, teraz, kiedy piję kawę zjadłabym jeden taki krążek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie, takie ciasteczka to zdrowa przekąska, więc możemy je jeść bez wyrzutów sumienia :)

      Usuń
  2. Ach, jak ja uwielbiam takie ciastka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamierzam upiec ciasteczka sezamowe, ale proszę odpowiedzieć czy te orzeszki prażone są solone?

    OdpowiedzUsuń
  4. jako, że i orzeszki i sezam uwielbiam - dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj je piekłam, użyłam orzeszków solonych i wyszły pyszne i chrupiące 😊

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.