Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą

Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą jest propozycją dla zwolenników mniej słodkich wypieków, gdyż w jej składzie znajduje się niewielka ilość cukru oraz gorzka czekolada. Do tarty można wykorzystać zwykłą czekoladę deserową i ulubione orzechy, jeśli jednak gdzieś w spiżarni leżakuje zapomniana lub otrzymana z jakiejś okazji czekolada z orzechami, polecam jej użycie.
Do mojej tarty wykorzystałam czekoladę z całymi orzechami laskowymi, ale również inne orzechy będą pasować do tego wypieku.
Poniższe proporcje składników sprawdzą się przygotowane w formie o średnicy 21cm.

tarta śliwkowa z orzechami


Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą

Składniki:

210g mąki pszennej
30g cukru pudru
100g masła
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
500g śliwek
100g gorzkiej czekolady z orzechami laskowymi
1 łyżka cukru
tłuszcz do wysmarowania formy

tarta śliwkowo-orzechowa

Wykonanie:

- mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, wlać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- formę o średnicy 21cm wysmarować tłuszczem, 1/4 ciasta pozostawić w lodówce, resztą wylepić dno i boki formy (w przypadku tortownicy wylepić boki do połowy)


- ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do zrumienienia
- spód z ciasta pozostawić do ostygnięcia
- śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki
- czekoladę z orzechami schłodzić w lodówce, następnie posiekać na drobne kawałki

tarta śliwkowa

- na kruchy spód wysypać 2/3 posiekanej czekolady i orzechów
- na wysypanych kawałkach poukładać gęsto śliwki skórką do dołu, najlepiej by zachodziły trochę na siebie
- śliwki posypać łyżką cukru oraz resztą mieszanki czekoladowo-orzechowej
- pozostawione ciasto wyjąć z lodówki, palcami formować cienkie ruloniki, układać je na śliwkach w niewielkich odstępach tak, by powstała kratka
- brzegi ciasta możemy posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy łatwiej będzie nam przykleić do nich ciasto, białkiem można też posmarować gotową kratkę
- gotową tartę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 35-45 minut


tarta śliwkowa z orzechami laskowymi

Tarta śliwkowa łączy w sobie kwaskowate, soczyste śliwki, gorzką czekoladę oraz dużą ilość drobno posiekanych orzechów. Pod wpływem ciepła czekolada roztapia się, co sprawia, że po upieczeniu czekoladowy smak przenika poszczególne elementy nadzienia, tworząc pyszną całość.
Tarta to uczta dla wielbicieli czekolady z bakaliami, ale też dla fanów wypieków z dużą ilością śliwek.


Lato w pełni!

3 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.