Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)

Ciasto jogurtowe z borówkami jest prostym w wykonaniu ciastem o zmniejszonej kaloryczności, gdyż poza tłuszczem zawartym w jogurcie, nie dodajemy go do ciasta.
Jest to szybkie ciasto ucierane, na którego przygotowanie potrzebujemy 10-15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi owocami, jednakże z dużą ilością borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje piegowate wnętrze.
Ciasto przygotowałam w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm.

ciasto z borówkami


Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)

Składniki:

225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
100g cukru
2 jajka
150g jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g borówek


ciasto jogurtowe z borówkami

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować
- mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników
- borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką


- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki
- ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka

ciasto ucierane bez tłuszczu

Duża ilość kwaskowatych borówek idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem. Brak tłuszczu w składzie sprawia, że ciasto jest lekkie, a dodatek jogurtu i obecność borówek nadają mu wilgotności.


Błękitne skarby lata!Lato w pełni!

100 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Mi wyszedł zakalec jak marzenie

      Usuń
    2. Zrobiłam na erytrytolu i skyr naturalny. Wyrosło pieknie . nawet na trzeci dzień dobre. polecam.

      Usuń
  2. Bardzo pięknie ciasto mniam ... zdjęcia są urocze.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super :) z borówkami musiało wyjść przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz rację ciasto jogurtowe świetnie nadaje się do pieczenia z owocami. A Ty tak obficie je nadziałaś borówkami, że tylko wzmaga się u mnie dodatkowo apetyt na Twoje ciasto :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trochę duża ta keksówka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, trochę zaszalałam z rozmiarem ;-) już poprawiam.

      Usuń
  7. Czy zamiast jogurtu greckiego moze byc jogurt naturalny??

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada wspaniale... uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy ewentualnie mogą być zamiast borówek inne owoce, np maliny? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pieknie wyglada to ciasto;) a czy mozna uzyc maka razowej badz pomieszac pszenna z razowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie piekłam z innej mąki, ale myślę, że spokojnie można zamienić pszenną na inny typ.

      Usuń
    2. Najlepiej pomieszać Dać 1 część mąki razowej i 2 części pszennej. Ciasto wyrośnie bez problemu ale będzie ciemniejsze.

      www.ugotowani.tv

      Usuń
  11. czy mozna dodac wiecej cukru? np 200g? nie bedzie wtedy za slodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze ograniczam ilość cukru w przepisach i według mnie 100g jest odpowiednią ilością, jeśli jednak jest się zwolennikiem bardziej słodkich wypieków, można dodać więcej cukru, ale 200g to raczej za dużo.

      Usuń
  12. Właśnie upiekłam. Tylko że z jabłkami. I z podwójnej porcji bo stwierdziłam że z formy keksowej to stanowczo za szybko zniknie :) Degustacja już się odbyła. Bardzo skacze. Polecam !!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Miało być: bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jesli chodzi o jajka to razem ucieramy zółtka z bialkami?

    OdpowiedzUsuń
  15. no cóż.... wyjęłam z piekarnika i okazało się ze to nie ciasto tylko jakas breja. nauczka dla mnie- nie sugerowac się podrasowanymi zdjęciami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wykonane zgodnie z przepisem powinno być ładnie wyrośnięte. Nie rozumiem, jak miałaby wyglądać "breja", upieczone ciasto ma zwartą konsystencję.

      Usuń
    2. Piekłam zgodnie z przepisem i wyszło znakomite 😋

      Usuń
  16. REWELACJA! Ciasto jest puszyste, lekkie, smaczne i pełne owoców (dałam więcej borówek - mrożonych). Dziękuję za przepis:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że ciasto smakuje :)

      Usuń
  17. Zapomniałam dodać, że wyliczyłam kaloryczność ciasta... 100 g = 200 kcal. Jeszcze raz dziękuję:)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaką konsystencję powinno mieć to ciasto po zmiksowaniu wszystkich składników, tuż przed wyłożeniem do keksówki? Akurat mi słabo wyrosło:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto powinno być dość gęste, dzięki temu borówki nie opadają podczas pieczenia. Na pewno powinno normalnie wyrosnąć, a w środku być puszyste, ale trudno mi powiedzieć, czy określenie "słabo urosło" odnosi się do ciasta, które z jakiegoś powodu się nie udało, czy po prostu mocno nie urosło.

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź:) W środku nieupieczone - zakalec, czyli coś zrobiłam nie tak. Może za zimne składniki.. Moje ciasto przed wyłożeniem do keksówki nie było gęste.

      Usuń
    3. Jeśli konsystencja ciasta przed upieczeniem była rzadka, mogły zawinić składniki, np. zbyt rzadki jogurt. Być może należało dodać więcej mąki, a może zawinił proszek do pieczenia. Czasem przyczyną zakalca jest też wspomniana już temperatura składników lub ta podczas pieczenia (za wysoka/za niska).

      Usuń
  19. Czy zamiast cukru można dać miód?☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód zmieni konsystencję ciasta przed pieczeniem, dodatkowo też obciąży je, taka zmiana może wpłynąć negatywnie na efekt końcowy. Żeby wykorzystać w przepisie miód, na pewno należałoby nieco zmienić proporcje innych składników.

      Usuń
  20. A gdyby tak zrobić z tego muffiny? Domyślam się, że czas trzeba będzie skrócić o ponad połowę, ale czy myśli Pani, że reszta powinna się udać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić z tego przepisu muffiny, czas pieczenia powinien być taki, jak w przypadku większości tego typu wypieków, czyli 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.

      Usuń
  21. a czy można borówki od razu wmieszać do ciasta? Czy wpłynie to negatywnie na efekt końcowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, o ile są suche i oprószone mąką, ciasto z owocami należy wtedy delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić owoców.

      Usuń
  22. Zakalec gumowaty. Ochydny. Wszystko według przepisu, nawet zostawilam w uchulonym piecu na koniec pieczenia zeby nie bylo roznicy temp. Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasto nie wyrosło mi i nie jest puszyste :( Czy po wymieszanie wszystkich składników ciasto jest bardzo gęste? Moje było, dodałam trochę więcej jogurtu i ostatecznie mieszałam pałką, bo do miksera wkręcało się ciasto po łopatkach.
    Proszę o rady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ciasto nie wyrosło, mógł zawinić proszek do pieczenia. Ciasto przed upieczeniem powinno być dość gęste, żeby owoce nie opadły. Być może użycie innych składników sprawiło, że masa była bardziej gęsta niż powinna (trudno mi się wypowiedzieć nie widząc jej), choć i tak ciasto powinno wyrosnąć.

      Usuń
    2. Moje ciasto było gęste ale nie aż tak aby wkrecalo się po łopatkach. Możliwe, że twoje ciasto było zbyt deste i dlatego nie dało rady wyrosnąć.

      Usuń
  24. Dziś robiłam. U mnie 180 stopni to zdecydowanie za dużo. 160 okazało się OK. Dobre w smaku, ale nie urosło tak jak Twoje.

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy owoce mogą być mrożone? Najpierw je rozmrozić i poruszyć mąka?

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy trzeba posmarować blaszkę tłuszczem i dopiero wyłożyć papierem czy wystarczy sam papier? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do wysmarowanej tłuszczem formy przyklei się papier, więc ciasto po upieczeniu będzie miało ładniejsze/gładsze boki.

      Usuń
  27. Właśnie upiekłam, wyszło pyszne. Nie miałam cukru wanilinowego i zastąpiłam go odrobiną olejku waniliowego :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam ciasto pieczenie gora-dol z termoobiegiem czy bez termoobiegu? Będę wdzieczna:) Wyglada pysznie i zabieram się wieczorem do roboty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej góra-dół, choć każdy piekarnik jest inny, więc proszę sugerować się również własnym doświadczeniem i piec tak, jak inne ciasta ucierane.

      Usuń
  29. Zroiłam i wyszlo pyszne. Wyroslo pięknie-następnym razem probuje z malinami:)
    Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  30. Na jakiej wysokości piekarnika postawić ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  31. Niestety wyszedł mi zakalec... ale tak pyszny, że się nie poddam i spróbuję zrobić raz jeszcze - z nadzieją, że tym razem się uda :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Przed chwilą zjadłam pierwszy kawałek. Ciasto SUPER! Pięknie wyrosło, idealne w smaku... Dziękuję za przepis ��

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciasto w piekarniku ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Zrobione wszystko zgodnie z przepisem, tylko dodałam więcej mąki, bo wydawało mi się za rzadkie. Wyszło jak na zdjęciach! Rewelacyjne, pięknie wyrośnięte, pyszne... A uważam się za absolutnego amatora w kuchni. Dziękuję za ten przepis. Jest już w moich "ulubionych".
    Marzanna

    OdpowiedzUsuń
  35. Upieczone :) Zmieszałam tylko mąkę białą z pełnoziarnistą i dodałam miód zamiast cukru ale z zachowaniem wszystkich proporcji. Wyszło naprawdę pyszne i wygląda pięknie. Moje tak nie wyrosło ale nigdy mi takie nie rośnie kiedy używam pełnoziarnistej mąki. Tak czy siak przepis bardzo udany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również planuje następnym razem zmodyfikować mąkę pszenną na mieszankę z orkiszową

      Usuń
  36. Niestety u mnie nic rewelacyjnego nie wyszło ☹

    OdpowiedzUsuń
  37. Super ciasto!!! Wyszło jak na zdjęciach. Lekko zmodyfikowałam na wersję bardziej fit. Zamiast cukru dodałam erytrol, a mąkę pszenną zastąpiłam ryżową, jaglaną i orkiszową typu 700 po 70gram. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  38. Bardzo się napaliłam na to ciasto. Zrobiłam wszystko według przepisu, ale ostatecznie ciasto wyszło zbyt gęste, za gęste. Wydaje mi się, że w przepisie jest za dużo mąki... dodałam więcej jogurtu, żeby je trochę rozrzedzić, ale w efekcie wyszedł zakalec ;<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest w porządku. Każdy jednak używa innych składników i innego piekarnika. Być może Twój jogurt był mniej rzadki albo mniejsze jajka. Ciasto powino być dość gęste, żeby owoce nie opadły.

      Usuń
  39. Robię już 3 raz ciasto i za każdym razem wychodzi piękne i smaczne ❤️❤️ Nigdy nie robiłam ciast a te jest poprostu Idealne ❤️

    OdpowiedzUsuń
  40. Właśnie upiekłam. Pachnie cudnie. Czekam aż przestygnie.

    OdpowiedzUsuń
  41. Właśnie się piecze ciekawe czy wyjdzie ��

    OdpowiedzUsuń
  42. Wyszło piekne, wyrośnięte! Czy zostawić w piekarniku aby przestygło czy wyjąc od razu i wtedy zostawić do przestygnięcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto ucierane najlepiej wyjąć od razu, żeby niepotrzebnie się nie przesuszyło. Po krótkim ostygnięciu warto też wyciągnąć je z formy, aby odparowało.

      Usuń
  43. To ciasto jest super tylko trzeba dodać oliwę

    OdpowiedzUsuń
  44. Uwielbiam ten przepis, bo ciasto jest bez tłuszczu, a jest pyszne. Dziś zrobiłam z niego muffinki, pieklam 25 minut. Użyłam mąki orkiszowej w niezmienionej gramaturze i jogurtu bio.

    OdpowiedzUsuń
  45. Chciałbym dodać zdjęcie mojego ciasta wg tego przesisu ale nie wiem jak i czy to w ogóle jest możliwe.
    Moje jak dla mnie wyszło wspaniałe, jak dla mojego mężczyzny mogło by być bardziej słodkie. Ciasto wyroslo i wypieklo się idealnie �� Dziękuję bardzo za przepis ��

    OdpowiedzUsuń
  46. Czy można zamiast cukru dać coś innego żeby było dla cukrzyka ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier można zastąpić jakimś zamiennikiem, odpowiednim dla cukrzyków, ważne, żeby nie był on płynny, bo zmieni to konsystencję ciasta. Niestety nie mam wiedzy na temat takich zamienników, więc polecam poszukać jej na stronach o tematyce cukrzycowej lub bezpośrednio u lekarza.

      Usuń
  47. O ile zwiększyć składniki na blaszkę 30x11x7 lub 34x11x8?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szacuję (mniej więcej, bo nie widzę blaszki), że na tą pierwszą należy składniki zwiększyć o 40%, a na drugą o 80%.

      Usuń
    2. Użyłam blaszki 30x11x8 i nie zwiększyłam ilości składników. Ciasto tylko odrobinę mniej wyrosło. Pozdrawiam

      Usuń
  48. Bardzo dobre ciasto. Robiłam kilka razy i za każdym razem wyszło. Jak nie mam jogurtu greckiego zamieniam na naturalny a proszek do pieczenia można zastąpić soda. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Wczoraj piekłam, wyszło cudowne! Piekłam 50 min, zamieniłam borówki na śliwki, nie wyrosło aż tak wysokie, jednak wciąż pyszne! <3

    OdpowiedzUsuń
  50. Wygląda bardzo ciekawie i zapewne też jest smaczne inspiracja do zrobienia tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  51. Ciasto kamień . Zrobione z wagą w ręku według przepisu . Koszmar. Nigdy więcej .

    OdpowiedzUsuń
  52. Witam, jeśli chcę piec to ciasto w formie większej 31x11x7,5 to należy wydłużyć czas pieczenia czy skrócić? Czy nie trzeba zmieniać czasu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do większej formy należałoby zwiększyć ilość składników o połowę i wtedy czas pieczenia będzie porównywalny. Jeśli w większej formie będzie pieczone ciasto z takiej ilości, jaka jest podana w moim przepisie, to będzie ono niższe i na pewno będzie musiało piec się krócej.

      Usuń
  53. A czy mogą być borówki mrożone?

    OdpowiedzUsuń
  54. Witam.czy mozna zamienic zwykłą mąke na owsianą i zamiast cukru dac stevie? Mysli Pani że wyjdzie ciasto? Jestem na diecie aktualnie i te produkty ktore wymieniłam mam dozwolone. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że oba składniki mogą być użyte zamiast tych, które podaję w przepisie. Sama jednak nie stosowałam takich zamienników, więc niestety nie dam gwarancji powodzenia wypieku. Jednakże zachęcam do eksperymentowania, np. wykonania przepisu z połowy składników.

      Usuń
  55. Zakalec …..i proporcje chyba na ciasto robione w małej miseczce …..👎🏻👎🏻

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość formy, w jakiej przygotowałam ciasto, jest podana w treści, wystarczy przeczytać.
      A co do zakalca, nie wystarczy dobry przepis, żeby upiec dobre ciasto. Wpływ na to ma wiele czynników (np. sposób wykonania, jakość składników, rodzaj piekarnika, itp.), więc jeśli jednym wyszło, a komuś nie, to chyba nie z przepisem jest coś nie tak.

      Usuń
  56. Czy jak zrobie z maki orkiszowej to sie uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli będzie to mąka orkiszowa biała, to powinno się udać. Ciemna może się okazać za ciężka.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.