Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami to klasyka wypieków. Ostatnio uświadomiłam sobie, że na moim blogu brakuje przepisu na zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką, więc przy okazji sezonu truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną całość. Najlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty lub kawy.
Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm.

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką


Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
250g mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu
25g drożdży
3 łyżki cukru
0,5 szklanki mleka
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
150-200g truskawek

KRUSZONKA
80g mąki pszennej
40g masła
40g cukru pudru


ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Wykonanie:

KRUSZONKA
- z mąki, cukru pudru i zimnego masła przygotować kruszonkę, siekając masło na drobne kawałki i rozcierając między palcami kawałki kruszonki

CIASTO DROŻDŻOWE
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko podgrzać, drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, zalać lekko ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia
- masło rozpuścić i ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, pozostały cukier, roztrzepane żółtko i wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni
- dodać rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut
- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości


- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na placek, przełożyć do formy, pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30 minut
- na podrośnięte ciasto wyłożyć połówki truskawek w lekkich odstępach, przekrojeniem do góry, lekko wciskając je w ciasto
- całość posypać obficie kruszonką
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 35-40 minut do zrumienienia i tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i studzić, przechowywać pod przykryciem

ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami

Ciasto drożdżowe gości w każdym niemal domu jako jedno z tych ciast, które przygotowuje się bez specjalnej okazji, na weekendowe popołudnie lub wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dla wprawnej "pani domu" (lub wprawnego "pana domu") ciasto drożdżowe nie nastręcza trudności w przygotowaniach i poza czasem oczekiwania na wyrośnięcie, dość szybko się przygotowuje. Ciasta drożdżowe nie lubią pośpiechu, więc warto zarezerwować sobie więcej czasu, odpowiednio wcześniej wyjąć składniki z lodówki, pozwolić wyrosnąć rozczynowi, a potem całemu ciastu. Kierując się kilkoma wskazówkami możemy wyczarować pyszne, aromatyczne ciasto drożdżowe, które posmakuje każdemu mniejszemu lub większemu łasuchowi.


Milion smaków truskawekLato w pełni!

10 komentarzy:

  1. pyszności:) uwielbiam takie połączenie drożdżowe ciasto i truskawki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki łączyłam przeważnie z ciastami ucieranymi, maślanymi. Z drożdżowym nie piekłam. Musiałabym spróbować, bo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem , czy wina przepisu (raczej tak, bo trzymałam się gramatury) ale ciasto nie wyszło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam problemu z ciastem z tego przepisu. Proszę napisać, co konkretnie nie wyszło, spróbuję doradzić, co mogło pójść nie tak.

      Usuń
  4. Ja zauważyłem, że kiedy nie chce mi się a rodzinka nalega, żebym zrobił coś drożdżowego to nigdy nie wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi też nie wyszło. Wydaje mi się że wina jest w roszczynie za dużo mleka na tak mała ilość mąki.

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto drożdżowe z truskawkami i do tego szklanka mleka - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak przechowywać takie ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej w suchym miejscu pod przykryciem, w niezbyt wysokiej temperaturze.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.