Tarta śmietanowa z rabarbarem

Tarta śmietanowa z rabarbarem jest kolejną propozycją przepisu wykorzystującego różowe łodygi rabarbaru. Nadzienie z kwaśnej śmietany wzbogacone o białą czekoladę doskonale komponuje się z dużą ilością kawałków kwaskowatego rabarbaru. Ciasto możemy upiec w tradycyjnej formie na tartę lub w okrągłej tortownicy (o średnicy 18cm lub nieco większej), wykładając wtedy ciasto do połowy wysokości jej brzegu. Aby ciasto nie urosło zbyt mocno, a brzegi nie opadły, można przed pieczeniem gęsto nakłuć je widelcem lub przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub innymi obciążnikami. W pierwszym przypadku ciasto pieczemy przez 15 minut, w drugim - przez 10, a kolejne 5 dopiero po zdjęciu obciążników i papieru.
Rabarbar można pokroić na cieńsze lub grubsze plasterki, należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że większe kawałki po upieczeniu mogą być al dente (półtwarde, lekko chrupiące). Jeśli lubimy bardzo miękki rabarbar, możemy pokroić go drobno, a także w końcowej fazie pieczenia ciasto przykryć folią aluminiowa, co przyspieszy zmięknięcie rabarbaru. Można również pokrojony rabarbar przez 2-3 minuty poddusić w niewielkiej ilości wody, pilnując, by się nie rozgotował, gdyż zamiast kawałków, powstanie mus. Taki rabarbar należy przed wyłożeniem na ciasto odsączyć z wody.



Tarta śmietanowa z rabarbarem

Składniki:

CIASTO
100g mąki pszennej
50g masła
50g cukru pudru
1 żółtko

NADZIENIE
120g kwaśnej śmietany 18%
50g białej czekolady
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
1 jajko
160g rabarbaru



Wykonanie:

CIASTO
- mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło, posiekać razem, dodać żółtko i szybko wyrobić ciasto
- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzonym ciastem wyłożyć spód i brzegi do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem (lub obciążyć ) i podpiec 15 minut w 180 stopniach (jeśli korzystamy z formy do tarty, wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć cienko ciastem cały spód i boki formy)
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić


NADZIENIE
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić, połączyć ze śmietaną, dodać jajko, dokładnie wymieszać, przesiać mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej masy
- rabarbar oczyścić (nie obierać), pokroić na dość cienkie plasterki
- na podpieczonym spodzie ułożyć w lekkich odstępach plasterki rabarbaru
- na rabarbar wylać masę śmietanową, na wierzchu ułożyć pozostałe plasterki rabarbaru, zanurzając ich część w nadzieniu (ja ułożyłam je pionowo - wąską częścią plasterka do góry, ale to kwestia gustu)
- tartę piec 25-30 minut do ścięcia się masy (można sprawdzić dotykając kawałków rabarbaru, czy masa obok nich jest już ścięta)
- gotową tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia, przechowywać w lodówce


Tarta śmietanowa z rabarbarem łączy w sobie delikatny kruchy spód, kremowe, lekko słodkie nadzienie z kwaśnej śmietany i białej czekolady oraz kwaskowate kawałki rabarbaru. Tarta bardzo efektownie wygląda w przekroju, dlatego najlepiej wykorzystać różowy rabarbar, który po upieczeniu będzie kontrastował z białym kolorem masy śmietanowej.

RabarbaloveRabarbalove

5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na tartą :) bardzo mi się podoba! jak upoluję rabarbar to piekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukałam jakiegoś pomysłu na ciasto z rabarbarem, chyba znalazłam zwycięzcę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie zaserwowane, robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.