Miniserniczki z kremem truskawkowym

Miniserniczki z kremem truskawkowym posmakują wielbicielom małych wypieków, a także mniejszym lub większym maniakom truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie i już gotowe serniczki możemy studzić, przygotowując się do konsumpcji.
Miniserniczki kuszą nie tylko swoim smakiem; kontrast między ciemnobrązowym spodem z ciasta kruchego, bielą masy serowej oraz soczyście różowym kremem truskawkowym, cieszy nasze oczy i sprawia, że serniczki bardzo efektownie wyglądają na naszym stole.
Z podanej ilości składników można upiec 6 sztuk, natomiast krem truskawkowy wykorzystamy jedynie w połowie.

mini serniczki


Miniserniczki z kremem truskawkowym

Składniki:

CIASTO KRUCHE
70g mąki pszennej
10g (około 1 łyżki) kakao
40g masła
30g cukru pudru
1 żółtko

MASA SEROWA
150g trzykrotnie zmielonego twarogu
1 białko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej

KREM TRUSKAWKOWY
180g truskawek
1 żółtko
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
50 g masła


mini serniczki z kremem z truskawek

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto oraz masło do kremu truskawkowego muszą być schłodzone
- mąkę przesiać z kakao i cukrem, dodać zimne masło, posiekać, dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce
- formę na muffiny wysmarować tłuszczem, ciastem wylepić cienko każde zagłębienie, nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w 190-200 stopniach
- temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, podpieczone babeczki lekko ostudzić


MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- do twarogu dodać białko, cukier oraz przesianą mąkę, składniki krótko wymieszać (łyżką) do uzyskania jednolitej konsystencji
- masę serową rozłożyć w podpieczonych babeczkach, wypełniając mniej więcej 3/4 ich wysokości, lekko wyrównać
- serniczki wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut

mini serniczki na kakaowym spodzie

KREM TRUSKAWKOWY
- truskawki pozbawić szypułek, umyć i zmiksować blenderem na mus
- mus przełożyć do rondelka z żółtkiem, cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia masy, cały czas mieszając
- po tym czasie masę zdjąć z ognia, dodawać po kawałku zimne masło, za każdym razem mieszając do jego rozpuszczenia
- podpieczone serniczki wyjąć z piekarnika, na wierzch każdego wyłożyć trochę kremu truskawkowego, tak, by nie wylewał się poza brzeg kruchej babeczki (zostanie nam około 1/2 kremu), delikatnie wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika


- serniczki piec kolejne 10 minut
- po upieczeniu można je zostawić w stygnącym piekarniku lub od razu wyjąć (serniczki podczas stygnięcia lekko opadną), studzić w formie, dopiero po schłodzeniu w lodówce wyjąć babeczki, układając formę do góry nogami na większej blasze i uderzając lekko w spód formy z babeczkami
- serniczki przechowywać w lodówce, można podawać z dodatkiem pozostałego kremu z truskawek

mini serniczki z truskawkami

Miniserniczki można upiec z kremem o innym smaku, zwłaszcza w sezonie letnim do jego przygotowania można wykorzystać inne owoce. Smak serniczków opiera się na mocno kakaowym spodzie z ciasta, klasycznej sernikowej masie twarogowej (można do niej dodać jakiś aromat, żeby smak był intensywniejszy) oraz kwaskowatym, intensywnie truskawkowym kremie. Pozostały z przygotowań krem można podawać razem z mini serniczkami, nakładając dodatkową jego warstwę na wierzch babeczek.

Milion smaków truskawek

12 komentarzy:

  1. ojoj, jakie słodkie i urocze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, prześliczne maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żadne ilości wkładu pracy nie są w stanie mnie zniechęcić do popełnienia tych serniczków! Nie dość że są przeurocze, to jeszcze pewnie świetnie smakują. Cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. o wow! fantastycznie się prezentują :) Idealnie trafiają w moje smaki, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają uroczo! Chcę takie serniczki, najlepiej teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pysznie się prezentują...

    OdpowiedzUsuń
  7. jestes przegenialna, dziekuje Ci za ten przepis! pomysl fantastyczny i upiekl sie fantastycznie, zamienilam tylko na opak kolory ciasta i sera - kruche waniliowe a sernik kakaowy, ale wyglad i smak przecudne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie i cieszę się bardzo, że mini serniczki się udały :)

      Usuń

  8. świetny pomysł na takie mini łakocie :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam.Nie mieszkam w Pl i nie ma tu sera na sernik (jest masa roznych serow,ale taki na sernik nie)ale do kupienia jest ser quark (podobny do philadelphi)czy nada sie do tych serniczkow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam tego sera, ale z tego, co czytałam, jest używany do serników, choć niektórzy sugerują dodanie nieco masła albo śmietanki, bo podobno jest chudy.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.