Drożdżówki z rabarbarem

 Sezon rabarbarowy w pełni, tak więc kwaskowate łodygi tej rośliny nie znikają z mojej kuchni ani na moment. Tym razem zapraszam Was na proste, klasyczne drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Z podanej ilości składników wychodzi 5 dużych drożdżówek, jeśli jednak lubicie mniejsze wypieki, możecie przygotować więcej mniejszych bułeczek.
Rabarbar oczyszczamy, lecz nie obieramy ze skórki, gdyż podczas pieczenia jego kawałki zmiękną i nie będzie ona wyczuwalna, chyba że są to stare łodygi z grubą skórką lub jest ona uszkodzona, wtedy możemy się jej pozbyć. Warto zwrócić uwagę na kolor rabarbaru, najładniej będzie prezentował się w drożdżówkach rabarbar czerwony, więc najlepiej wykorzystać tylko te części łodyg. Ważne jest też, by dobrze odsączyć rabarbar przed położeniem na cieście.

Drożdżówki z owocami i kruszonką


Drożdżówki z rabarbarem

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
250g + 1 łyżeczka mąki pszennej
50g masła
50g + 1 łyżeczka cukru
15g drożdży świeżych
2 żółtka
125ml mleka

NADZIENIE
150g rabarbaru
2 łyżki cukru

KRUSZONKA
30g mąki pszennej
15g cukru pudru
15g masła

białko do posmarowania drożdżówek


drożdżówki z sezonowymi owocami

Wykonanie:

CIASTO DROŻDŻOWE
- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia
- masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia
- żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn, wymieszać składniki i zacząć wyrabiać ciasto
- dodać masło, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni
- ciasto pozostawić pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości)

NADZIENIE
- rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić w cienkie plasterki, zasypać cukrem

KRUSZONKA
- z mąki, masła i cukru pudru przygotować kruszonkę, schłodzić ją w lodówce


FORMOWANIE DROŻDŻÓWEK
- wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 5 części, każdą z nich spłaszczyć mocno, tworząc placek (grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut
- na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką)
- rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście
- bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką
- piec przez 30-35 minut w 175 stopniach

drożdżówki rabarbarowe

 Drożdżówki są idealne na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia, najlepiej smakują w dniu pieczenia, choć przechowywane pod przykryciem, będą również smaczne na drugi dzień. Przepis jest uniwersalny, można przygotować go z wykorzystaniem innych owoców, np. truskawek.

RabarbaloveRabarbalove

4 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.