Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym

Sezon na rabarbar w pełni i w najbliższym czasie na blogu pojawi się sporo przepisów z jego wykorzystaniem, ponieważ jestem wielką fanką tych kwaskowatych czerwono-zielonych łodyg. Dziś zaprezentuję Wam lekki biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym. Osoby, które nie przepadają za kwaśnym smakiem rabarbaru, niech się nie zrażają nazwą musu, gdyż obecność rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej i finalnie smak tych ostatnich owoców dominuje w musie.
Biszkopt został nasączony kompotem z rabarbaru, jeśli lubicie tradycyjny poncz (woda z sokiem cytryny i cukrem czy alkohol), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zastosować. Ja osobiście nie przepadam za mocnym nasączaniem biszkoptu, więc smak delikatnego kompotu idealnie wpasował się w mój gust.
Biszkopt został upieczony w tortownicy o średnicy 18cm i w niej przygotowałam ciasto.

biszkopt z mascarpone i musem z rabarbaru i truskawek


Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym

Składniki:

BISZKOPT
2 jajka
2 łyżki cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM MASCARPONE
250g mascarpone
150g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru

MUS RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
300g czerwonych łodyg rabarbaru
100ml wody
50g cukru
1 opakowanie galaretki truskawkowej
250ml gorącej wody
około 10 dużych truskawek

PONCZ (KOMPOT) RABARBAROWY
1 łodyga rabarbaru
1-2 łyżki cukru
woda

torcik z kremem mascarpone i musem truskawkowo-rabarbarowym

Wykonanie:

BISZKOPT
- składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową
- białka oddzielone od żółtek ubić na sztywno ze szczyptą soli
- do piany dodać cukier, nadal ubijając
- stopniowo dodać żółtka oraz łyżkę wody, krótko zmiksować na niewielkich obrotach
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, powoli dosypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników
- ciasto przelać do tortownicy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia (boków formy nie wykładamy papierem ani nie smarujemy), piec w 180 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka
- biszkopt studzić w wyłączonym piekarniku
- ostygnięty biszkopt wykroić nożem z tortownicy, zdjąć papier ze spodu

biszkopt z masą mascarpone i musem owocowym

PONCZ RABARBAROWY
- oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki, zasypać cukrem, zalać taką ilością wody, by sięgała ponad kawałki, gotować na małym ogniu 5-10 minut pilnując, by rabarbar nie rozpadł się, a woda nie wyparowała
- ugotowany kompot odcedzić, pozostawić do ostygnięcia

KREM MASCARPONE
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać zimne mascarpone i cukier, krótko miksować do połączenia się składników - powstały krem powinien być bardzo gęsty
- odłożyć 3 łyżki masy mascarpone
- biszkopt ponownie włożyć do tortownicy (tym razem możemy wyłożyć ją papierem), nasączyć ponczem według uznania (u mnie około 1/4 szklanki)
- na biszkopt wyłożyć masę mascarpone, wyrównać i schłodzić

truskawkowo-rabarbarowy torcik

MUS RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić na drobną kostkę (można dodać rabarbar powstały z gotowania kompotu), zalać wodą, dosypać cukier i gotować na małym ogniu cały czas mieszając do momentu zgęstnienia musu i odparowania wody
- mus rabarbarowy pozostawić do ostygnięcia
- galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody (czyli połowie wymaganej na opakowaniu ilości), pozostawić do ostygnięcia
- do ostygniętego musu dodać pozostawiony krem mascarpone, wymieszać, dodać zimną (ale ciągle płynną) galaretkę, wymieszać dokładnie i pozostawić do lekkiego zgęstnienia
- ciasto wyjąć z lodówki, połowę truskawek oczyścić, przekroić na pół i poukładać w odstępach na kremie mascarpone, lekko zanurzając je w masie
- na truskawki wylać mus rabarbarowo-truskawkowy, całość wstawić ponownie do lodówki i schłodzić do zastygnięcia musu (1-2 godziny)
- przed podaniem wierzch udekorować połówkami truskawek

biszkopt z musem z rabarbaru i galaretki truskawkowej

Biszkopt ze swoją kolorystyką bardzo ładnie prezentuje się na talerzu i ładnie udekorowany z powodzeniem może zostać podany jako torcik na specjalną okazję, zwłaszcza w sezonie letnim. Ze względu na obecność kremu, musu oraz świeżych owoców, ciasto należy przechowywać w lodówce. 

Rabarbalove

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pycha,
      zapraszam do mnie na tartę z serkiem mascarpone i truskawkami :)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Pyszne ciasto ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny i apetyczny :):)
    Serdeczności!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto jest idealne. Wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie! Jakiej wielkości tortownicy użyć?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie! Jakiej wielkości tortownicy użyć?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Próbowałam wykonać to ciasto... jestem w fazie zastygania musu. Nie doczytałam na jaką formę ma być biszkopt. Zrobiłam na 32-ce z potrójnej porcji. Stosowałam się do przepisu wykonując dokładnie polecenia...no i niestety, biszkopt wygląda jak fala Dunaju. W niektórych miejscach w ogóle nie wyrósł. Ponadto można nim okna wybijać, taki jest twardy. Masa mascarpone wyszła ok, o musi jeszcze nie mówię, bo zastyga, zobaczymy, czy przez noc w lodówce stężeje. Podejrzewam, że po zdjęciu obręczy, oprócz niemal mikroskopijnego biszkoptu ciasto będzie wyglądać podobnie, mimo to polecam do ciasta wykonać swój sprawdzony biszkopt.. P.S. mus i poncz pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na biszkopt jest typowy, jak w wielu innych ciastach, więc nie wiem, skąd problem z jego wykonaniem. Mój wyszedł puszysty i smaczny.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)