Kostka kawowa

Kostka kawowa to po przepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie masy i polewy. Efekt jest natomiast na tyle satysfakcjonujący, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie i pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy je na specjalną okazję czy wizytę gości.
Moje ciasto kawowe zostało wykonane w formie o wymiarach 24x24cm.

Ciasto kawowe


Kostka kawowa

Składniki:

BISZKOPT
 5 jajek
5 łyżek cukru
9 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ponczu kawowego
szczypta soli

PONCZ KAWOWY
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki cukru
230ml gorącej wody


MASA JOGURTOWA
800g jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru
200g śmietanki 30%
150ml ponczu kawowego
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki zimnej wody

POLEWA CZEKOLADOWA
100g czekolady mlecznej
50g czekolady deserowej
100g śmietanki 30%
opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody

Biszkoptowe ciasto kawowe z masą jogurtową

Wykonanie:

PONCZ (NAPAR KAWOWY)
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej i 4 łyżeczki cukru zalać niepełną szklanką (około 230ml) gorącej przegotowanej wody
- napar pozostawić do wystygnięcia

BISZKOPT
- piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni
- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego (nie smarować tłuszczem)
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- białka oddzielić od żółtek, ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę


- do piany dodać cukier, ponownie ubić, następnie dodawać po 1 żółtku, za każdym razem chwilę ubijając do połączenia się piany z żółtkiem
- mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo przesiewać ją do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając łyżką, aż składniki się połączą
- na koniec wlać 2 łyżki zimnego naparu kawowego, wymieszać i przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika i piec około 35 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu biszkopt pozostawić w ciepłym uchylonym piekarniku
- boki wystudzonego biszkoptu odkroić nożem od formy, delikatnie wyjąć go, zdjąć papier ze spodu

kostka kawowa z polewą czekoladową

MASA JOGURTOWA
- śmietankę mocno schłodzić
- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia
- jogurty przełożyć do miski, pozostawiając trochę w kubku (2 łyżki), dodać cukier puder i wymieszać
- ostudzoną żelatynę połączyć z pozostawionym jogurtem, wlać 150ml zimnego naparu kawowego, dokładnie wymieszać
- tak powstałą mieszankę wlać do masy jogurtowej, wymieszać
- zimną śmietankę ubić na sztywno, połączyć z kawową masą jogurtową


PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU
- formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą
- na spód włożyć biszkopt, nasączyć go około 50ml (tyle, ile zostanie z całego naparu) ponczu
- na biszkopt wylać masę kawową, wyrównać i włożyć na kilka godzin do lodówki

POLEWA CZEKOLADOWA
- śmietankę podgrzać w rondelku, wrzucić do niej kawałki czekolady, po chwili dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się czekolady ze śmietanką, pozostawić do ostygnięcia
- ostudzoną, ale wciąż płynną polewę wylać na wierzch ciasta, delikatnie rozprowadzając łyżką po całej powierzchni
- polewa będzie lekko ciągnąca, jeśli chcemy bardziej zwartą polewę, należy dodać do roztopionej czekolady żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie
- ciasto schłodzić ponownie w lodówce, najlepiej przez całą noc

kostka kawowa na kakaowym biszkopcie

Ciasto kawowe nie należy do ciast słodkich, gdyż niewielka ilość cukru w masie i biszkopcie gubi się w mocnym smaku kawy, do najsłodszych elementów ciasta należy polewa. Jeśli nie przepadamy za lekko gorzkimi ciastami, proponuję dodać więcej cukru do masy, a także wykonać nieco słabszy napar kawowy (z 1-2 łyżek kawy a nie z 3).
Dla mnie ciasto smakuje wybornie, gdyż jak jego nazwa wskazuje, jest mocno kawowe, biszkopt jest wilgotny dzięki nasączeniu ponczem, a polewa czekoladowa uzupełnia całość podnosząc walory smakowe.


Ciasto proponuję kroić i podawać mocno schłodzone, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć się lekko rozpływać (chyba że dodamy żelatynę). Nóż przed krojeniem każdego kawałka należy zanurzyć w gorącej wodzie i wytrzeć, wtedy polewa ładnie się porcjuje.
Masa kawowa jest delikatna dzięki zawartości jogurtu greckiego, na pewno różni się w konsystencji od mas serników na zimno. Nie radzę też dodawać większej ilości żelatyny do masy, gdyż zmniejszy to znacznie jej kremową konsystencję.

7 komentarzy:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.