Szarlotka z budyniem

Odkąd prowadzę blog, rzadko zdarza mi się robić te same ciasta, staram się bowiem odnajdywać nowe smaki, połączenia i przepisy. Szarlotka, zwana też jabłecznikiem, to ciasto, które kiedyś gościło często w mojej kuchni, gdyż bardzo lubię połączenie startych lub pokrojonych w plasterki jabłek z cynamonem i ciastem kruchym. Przypomniałam sobie ostatnio o takim przepisie, klasycznym przekładańcu z ciasta kruchego i jabłek, wzbogaconym jednak o dodatkowy składnik - budyń.
Szarlotka z budyniem to ciasto, które zaproponować można wielbicielom tego ostatniego, ale i smakosze jabłek będą zadowoleni, bo jest ich w cieście sporo. Ciasto kruche urozmaiciłam ukochanym przeze mnie cynamonem, jeśli za nim nie przepadacie - możecie pominąć ten składnik przy przygotowaniach. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele mniejszej/większej. Polecam również przepis na jabłecznik z dużą ilością jabłek.

cynamonowa szarlotka z budyniem


Szarlotka z budyniem

Składniki:

CIASTO

350g mąki pszennej
150g masła
70g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki cynamonu

MASA JABŁKOWA
500g startych jabłek
2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

MASA BUDYNIOWA
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
750ml mleka

jabłecznik z budyniem

Wykonanie:

- mąkę przesiać, dodać cukier i cynamon, składniki pomieszać razem
- zimne masło posiekać z powyższymi składnikami, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto
- gotowe ciasto kruche podzielić na dwie części, obie schłodzić 30 minut w lodówce
- jedną część ciasta wyłożyć na spód formy przykryty papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w 200 stopniach
- jeżeli używamy jabłek ze słoika, wystarczy przełożyć je do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - całe jabłka należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na małym ogniu w celu odparowania soku
- masę jabłkową przełożyć na przestudzone ciasto, wyrównać
- z mleka odlać 250ml, wymieszać z budyniami, resztę zagotować (jeśli używamy budyniu bez cukru, należy dodać do gotowanego mleka tyle cukru, ile wymaga opakowanie)
- ugotować budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę jabłkową, wyrównać łyżką
- drugą część ciasta podsypując mąką rozwałkować na placek trochę większy niż forma i wyłożyć na warstwę budyniową, przyklejając ciasto do brzegów formy tak, by budyń znalazł się pod spodem i nie wypłynął podczas pieczenia
- ciasto delikatnie nakłuć widelcem, piec w 190-200 stopniach przez 50-60 minut
- po upieczeniu ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem

kruchy jabłecznik z budyniem

Szarlotka z budyniem dzięki różnorodności mas bardzo ładnie prezentuje się na talerzu - jasna warstwa budyniowa wyraźnie odznacza się od masy jabłkowej i cynamonowego ciasta. Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, gdyż zawarty w nim budyń jest składnikiem, który nie lubi ciepła.

Ciasta przekładańce

17 komentarzy:

  1. jakie wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wymiary podałam nad pierwszym zdjęciem w poście: 24x24cm.

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, robię szarlotkę z budyniem i uwielbiam jej smak, ale moja niestety nie wygląda tak fajnie :) muszę wykorzystać Twój sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Berniko, Twoja szarlotka wygląda rewelacyjnie! mogłabym takie ciacho jeść na śniadanie, obiad i kolacje i jeszcze pomiędzy :)))
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje. Bardzo smacznie.
    Z budyniem na pewno smakuje bosko.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawa szarlotka, takiej jeszcze nie piekłam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. można użyc jakbłek w sloiku?

    OdpowiedzUsuń
  8. moja niestety nie wyszła taka ładna

    OdpowiedzUsuń
  9. nie wiem co zrobiłam źle wszystko robiłam jak w przepisie a wyszedł mi taki jakiś do kitu niby w smaku dobry ale wygląd :-)
    Może następnym razem wyjdzie mi lepsza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że smakuje :-) A co wyszło nie tak, jeśli chodzi o wygląd?

      Usuń
  10. Jeśli chodzi o masę jabłkową w przepisie jest cukier puder i mąka ziemniaczana a w sposobie wykonania nie ma tych składników. Jak ma byc? Dodajemy czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę przeczytać uważnie, oto cytat ze sposobu wykonania szarlotki: "jeżeli używamy jabłek ze słoika, wystarczy przełożyć je do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - całe jabłka należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na małym ogniu w celu odparowania soku". Dodam, że do tych podsmażonych jabłek po ostudzeniu również należy dodać mąkę i cukier, jak do tych ze słoika.

      Usuń
  11. Smakuje, tak jak wygląda - nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  12. a całą blachę razem z bokami wyłożyć papierem do pieczenia czy tylko spód? Ten budyń i jabłka nie spalą się przy bokach podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej całą blachę wyłożyć papierem.

      Usuń
  13. Mi coś ciasto nie wyszło za bardzo

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)