Ciasto z dynią

Jesienią w kuchni króluje dynia. W tym roku postanowiłam zmierzyć się z przepisami z jej użyciem, gdyż do tej pory był to dla mnie produkt znany głównie ze zdjęć i obrazków z dyniowymi głowami z okazji Halloween.
W zamyśle z dyniowego wnętrza miałam przygotować krem, ale ponieważ wykorzystałam do niego 2/3 dyni, resztę postanowiłam dodać do ciasta.
Ciasto jest niezwykle aromatyczne i mięciutkie, przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 200x110x75.

Ciasto dyniowe z cynamonem

Ciasto z dynią
Składniki:
2 jajka
10 łyżek cukru
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
6 czubatych łyżek mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu
opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
4 łyżki roztopionego masła
5 łyżek mleka

Ciasto z puree dyniowym

Wykonanie:
- jajka utrzeć z cukrem, dodać purée z dyni i dokładnie zmiksować
- do masy dodawać stopniowo przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier wanilinowy
- na koniec dodać stopione ostudzone masło i mleko, zmiksować na gładką masę
- przelać do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą i piec w 180-190 stopniach przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka

Ciasto ucierane z dynią

Ciasto dyniowe dzięki dodatkowi cynamonu jest cudownie aromatyczne, dynia nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna w smaku, choć może być ją widać w strukturze ciasta i sprawia, że jest ono wilgotne i zwarte.

Ciasto dyniowe z cynamonem

Kruche ciastka kakaowe

Ciasteczka mają przewagę nad ciastami, ponieważ ich trwałość (o ile nie zawierają kremów) jest o wiele dłuższa - zwłaszcza, gdy są przechowywane w szczelnym pojemniku.
Przepis na kruche ciastka kakaowe powstał "na gorąco" po obejrzeniu składników, jakie mam w kuchni. Głównym atutem tych ciastek jest szybkie przygotowanie, nie są też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek w ciągu dnia.

kruche ciastka kakaowe

Kruche ciastka kakaowe
Składniki:
120g margaryny
200g mąki pszennej
1 jajko
5 czubatych łyżek cukru
2 łyżki kakao słodzonego instant
6 łyżeczek wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

kruche kakaowe ciastka z dodatkiem wiórków kokosowych

Wykonanie:
- margarynę posiekać na mniejsze kawałki, przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao, wiórki i jajko
- ze składników zagnieść ciasto, będzie ono dość miękkie i plastyczne
- schłodzić je 0,5 godziny w zamrażarce

kruche ciastko kakaowe

- ciasto podzielić na mniejsze kawałki, podsypać mąką
- z każdego kawałka formować rulonik (jak przy robieniu kopytek)
- nożem odcinać około 2,5 cm kawałki (nie spłaszczać ciasta)
- układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach
- piec w temperaturze 190-200 stopni przez 20-25 minut

kakaowe ciastka z ciasta kruchego

Smak ciastek, dzięki dodatkowi słodzonego kakao instant jest delikatny, choć fani mocno kakaowych smakołyków mogą zastąpić je zwykłym kakao, pamiętając, że przy tej zamianie ciasto będzie mniej słodkie i być może będzie trzeba zwiększyć ilość dodanego cukru.
Nieduża ilość wiórków kokosowych dodaje ciastkom aromatu; są one lekko wyczuwalne w smaku, ale nie czynią ciastek zbyt słodkimi.
Ciastka kakaowe po ostudzeniu przełożyłam do pojemnika spożywczego i tak szczelnie zamknięte wytrwały kilka dni (do zjedzenia ostatniego) nie tracąc na kruchości.

Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem

Chciałabym Wam zaprezentować bardzo szybkie w przygotowaniu słodkie babeczki. Nie będziemy w tym przepisie wykonywać ciasta francuskiego, posłużymy się już gotowym. Można zrobić takie sakiewki z wieloma nadzieniami, nie tylko słodkimi; moje będą miały delikatny kremowy środek.

sakiewki z ciasta francuskiego

Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
250g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki
2 białka
mąka do podsypania

nadzienie kremowe w sakiewce z ciasta francuskiego

Wykonanie:
- ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy duże kwadraty o boku około 13 cm
- serek mascarpone mieszamy z mąką, cukrem i białkami do uzyskania gładkiej masy, będzie ona miała dość rzadką konsystencję, po przygotowaniu możemy ją schłodzić w lodówce lub zamrażarce
- formę na muffiny smarujemy niewielką ilością tłuszczu i posypujemy mąką

delikatne sakiewki nadziane kremem z mascarpone

- kwadraty z ciasta wkładamy do wgłębień w formie lekko wypełniając je, brzegi zostawiamy na zewnątrz
- do tak przygotowanych foremek przekładamy masę kremową tak, by wypełniła się cała powstała kieszonka
- brzegi kwadratu zaklejamy u góry szczelnie tworząc coś na kształt sakiewki
- pieczemy je w 190-200 stopniach przez 30-40 minut

kremowe nadzienie w cieście francuskim

Wykorzystanie formy na muffiny sprawia, że sakiewka pod wpływem temperatury nie rozlewa się na boki, tylko utrzymuje zwarty kształt, po wyjęciu przypominający babeczkę.

sakiewka z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem

Do kremu z mascarpone można dodać więcej cukru, jeżeli ktoś lubi słodkie nadzienia, moje sakiewki mają delikatny w smaku, lekko kremowy środek. Najlepiej przechowywać je w lodówce :)

Ciastka z płatków owsianych

Kontynuując wątek słodkości w formie niedużej, po muffinach i babeczkach postanowiłam przygotować ciastka. Głównym składnikiem uczyniłam płatki owsiane, gdyż warto włączyć je do swojego menu ze względu na bogactwo składników pokarmowych, jakie zawierają. Jako dodatek wykorzystałam słonecznik łuskany, który z kolei jest źródłem wielu witamin i minerałów.

ciastka z płatkami owsianymi

Ciastka z płatków owsianych
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (ok.300g)
0,5 szklanki mąki (100g)
0,5 szklanki cukru
125g margaryny lub masła
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2/3 szklanki słonecznika łuskanego (100g)

ciastka z płatkami owsianymi i ze słonecznikiem

Wykonanie:
- margarynę stopić i ostudzić
- do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, słonecznik
- margaryną polać wszystkie składniki, dodać jajka i wymieszać (najlepiej wyrobić dłonią)
- ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek
- dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego

ciastka ze słonecznikiem

- kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm
- układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach
- piec w 180stopniach przez 25 minut
- ciastka powinny być zrumienione od spodu, z wierzchu mogą być lekko miękkie - stwardnieją po ostygnięciu

chrupiące ciastka z płatkami owsianymi

Ciastka owsiane są wspaniale kruche, można je przechowywać w zamkniętym pojemniku lub zafoliowane. Nie są zbyt słodkie, więc powinny smakować również zwolennikom mniejszej ilości cukru w produktach. Z powyższego przepisu upiekłam 22 ciastka.

Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym

Jeżeli lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :)
Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem i posypałam bułką tartą, dzięki temu babeczki po upieczeniu pięknie wyskakiwały z formy do moich dłoni.

babeczki z jabłkowym nadzieniem

Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym
Składniki:
1,5 szklanki mąki
100g margaryny
2 żółtka
5 łyżek cukru
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
12 łyżeczek startych jabłek
cukier i cynamon do smaku do jabłek
odrobina mąki ziemniaczanej do posypania ciasta

trzy słodkie babeczki

Wykonanie:
- ciasto zagnieść z mąki, margaryny, żółtek, cukru, soli i cynamonu, schować do woreczka i schłodzić w lodówce lub zamrażarce
- jabłka podprażyć w rondelku razem z cukrem i cynamonem
- schłodzone ciasto rozwałkować na placek około 0,5cm lub więcej, wykrawać z niego dość duże kółka (ja wykrawałam pokalem do piwa, ponieważ ta wielkość idealnie pasuje do mojej formy na muffiny)

kruche babeczki cynamonowe

- foremki wysmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą wyłożyć krążkami tak, aby wypełniły dno i boki
- ciasto posypać odrobiną mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek
- z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył
- piec w temperaturze około 200 stopni przez 25-30 minut

babeczka nadziana jabłkiem

 Taką babeczkę można zjeść na ciepło, próbowałam - smakuje genialnie, ale na zimno również znajdzie swoich zwolenników, czy to na deser, czy jako dodatek do śniadania do pracy ;)

Karpatka

Karpatka to dwie warstwy ciasta parzonego przełożone kremem budyniowym. Jej przygotowanie nie jest trudne, najważniejsze, by krem był na tyle gęsty, żeby nie "uciekał" z karpatki podczas krojenia. Można wykorzystać półprodukty, jakie oferują niektóre firmy, np. krem do karpatki w proszku albo budyń w proszku. Mój przepis na karpatkę nie zawiera takich elementów, a efekt finalny jest pyszny i warto poświęcić czas na przygotowanie tego ciasta od podstaw.

karpatka

Karpatka
Składniki:
ciasto
1 szklanka wody
125g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek

idealna karpatka z kremem budyniowym

krem
2 szklanki mleka
200g masła
2 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
pół opakowania cukru wanilinowego

karpatkowy krem budyniowy

Wykonanie:
- wodę zagotować z margaryną, gdy będzie wrząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać, by ciasto było jednolite, schłodzić
- do schłodzonej masy dodać jajka i zmiksować
- piekarnik rozgrzać do 220 stopni, ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na papierze do pieczenia cienką warstwą; aby ułatwić sobie to zadanie, polecam posmarować formę przed położeniem papieru tłuszczem, dzięki temu będzie on bardziej przylegał do blachy
- piec około 30 minut, wystudzić po upieczeniu
- z mleka odlać 2/3 szklanki, dodać mąki i dokładnie wymieszać
- resztę mleka zagotować z cukrami, gdy zacznie się gotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń
- budyń ostudzić
- utrzeć masło, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do otrzymania jednolitej masy, krem schłodzić w lodówce
- jeden płat ciasta ułożyć w formie, wyłożyć krem, rozsmarować równo i przykryć drugim płatem, całość mocno schłodzić (najlepiej całą noc)
- podawać krojąc w kwadraty