Muffiny cynamonowe

Muffiny można przygotować na mnóstwo sposobów - z dodatkiem owoców, czekolady, bakalii i aromatów. Jestem fanką cynamonu, co można zauważyć we wcześniejszych moich przepisach, więc zapraszam dzisiaj na muffiny cynamonowe :)
Z poniższego przepisu można upiec 9 sztuk.

dwie muffinki cynamonowe

Muffiny cynamonowe

Składniki:

250g mąki pszennej
120g cukru pudru
1 jajko
200ml mleka
75g rozpuszczonego masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu

aromatyczne muffiny cynamonowe

Wykonanie:

- produkty na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej
- wszystkie składniki dokładnie zmiksować, łącznie z ostudzonym masłem
- ciasto nakładać łyżeczką do papilotek, wypełniając 2/3 foremki
- piec w 180-190 stopniach przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka

Drożdżowe bułeczki z cynamonem

Cudownie aromatyczne bułeczki z cynamonem z ciasta drożdżowego, smakują najlepiej na gorąco, tuż po wyjęciu z pieca. Można je jeść same, z roztopionym masłem lub ciepłym mlekiem.
Bułeczki można w środku posmarować roztopionym masłem zamiast mleka, także z wierzchu sprawdzi się ono zamiast roztrzepanego białka. Bułki są najlepsze w dniu, w którym są przygotowane. W następnych dniach można je krótko podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej - sprawi to, że bułeczki odzyskają swoją świeżość.

Cynamonki

Drożdżowe bułeczki z cynamonem

Składniki:

250g mąki
2 żółtka
60g masła lub margaryny
80g cukru
30g drożdży
125ml mleka
1 łyżeczka cynamonu i 1-2 łyżki cukru do posypania ciasta w środku
białko do posmarowania bułeczek

Bułeczki zawijane z cynamonem

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- tłuszcz roztopić, ostudzić
- z łyżeczki mąki, łyżeczki cukru, 1/4 szklanki letniego mleka i drożdży sporządzić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia
- do żółtek dodać cukier, mąkę, mleko oraz wyrośnięty rozczyn
- ze składników zagnieść ciasto, dodać stopiony i ostudzony tłuszcz, wyrabiając tak, aby odstawało od ręki (jeśli ciasto się mocno klei, można podsypać je niewielką ilością dodatkowej mąki)
- ciasto pozostawić do wyrośnięcia - podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra
- placek posmarować mlekiem, posypać cynamonem i cukrem
- zwinąć wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstała rolada
- kroić na plastry o grubości 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do góry
- bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem
- piec 20-25 minut w 180 stopniach

Drożdżowe bułeczki z cynamonem