Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami to szybki i prosty w wykonaniu wypiek idealny w okresie, gdy w ogrodach dojrzewają owoce, a w sklepach ciągle w sprzedaży są maliny, śliwki, porzeczki, jagody czy inne sezonowe specjały. Każde z tych owoców będą pasować do poniższego przepisu i można je wykorzystać zamiast śliwek, pamiętając jedynie, że bardziej kwaśne owoce mogą potrzebować większej ilości cukru w cieście i odwrotnie - te słodsze pozwolą na "odchudzenie" wypieku ze zbędnej jego ilości.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm.

proste ciasto ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami
Składniki:
350g mąki pszennej
100g cukru
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
450g śliwek

ciasto ze śliwkami

Wykonanie:
- masło lub margarynę stopić, ostudzić
- jajka utrzeć z cukrami, dodawać stopniowo przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz płynny tłuszcz, miksować do połączenia się składników
- śliwki umyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki
- ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, na wierzchu ułożyć gęsto obok siebie połówki śliwek skórką do spodu, lekko wcisnąć je w ciasto
- piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka (50-60 minut)

ciasto z owocami

Ciasto ucierane ze śliwkami zaliczyć można do kategorii ciast dość ciężkich, masa przed upieczeniem jest gęsta, więc i po upieczeniu struktura ciasta jest zwarta i dość zbita. Dzięki temu śliwki pięknie trzymają się na wierzchu ciasta i podczas pieczenia nie przemieszczają się w dół. Delikatną słodycz ciasta przełamuje duża ilość soczystych śliwek.

Kruche koperty z jabłkami

Chcę dziś zaproponować proste kruche ciasteczka z nadzieniem, formowane w koperty, z dodatkiem cynamonu i jabłek.

kruche koperty z jabłkami

Kruche koperty z jabłkami
Składniki:
ciasto:
1,5 szklanki mąki
12,5 dag margaryny
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu

koperty z jabłkami

nadzienie:
kilka łyżeczek cynamonu
litrowy słoik startych jabłek
kilka łyżek cukru

jabłkowe koperty

Wykonanie:
- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, mocno schłodzić
- ciasto cienko rozwałkować, mocno podsypując mąką
- jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem
- z ciasta wycinać kwadraty, na środek każdego nakładać nadzienie jabłkowe, skleić ze sobą cztery rogi na środku, tworząc kopertę
- piec 25-35 minut w 180 stopniach

krucha koperta z jabłkiem

Nadzienie można dowolnie dobierać do gustu przygotowującego, oprócz jabłek piekłam już te ciasteczka z twarogiem. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym delikatniejszy będzie smak w połączeniu z wilgotnym i słodkim jabłkiem w środku.