Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami to szybki i prosty w wykonaniu wypiek, idealny w okresie, gdy w ogrodach dojrzewają owoce, a w sklepach w sprzedaży są maliny, śliwki, porzeczki, jagody czy inne sezonowe specjały. Każde z tych owoców będą pasować do poniższego przepisu i można je wykorzystać zamiast śliwek, pamiętając jedynie, że bardziej kwaśne owoce mogą potrzebować większej ilości cukru w cieście i odwrotnie - te słodsze pozwolą na "odchudzenie" wypieku ze zbędnej jego ilości.
Ciasto ucierane ze śliwkami zaliczyć można do kategorii ciast dość ciężkich, masa przed upieczeniem jest gęsta, więc i po upieczeniu struktura ciasta jest zwarta i dość zbita. Dzięki temu śliwki pięknie trzymają się na wierzchu ciasta i podczas pieczenia nie przemieszczają się w dół. Delikatną słodycz ciasta przełamuje duża ilość soczystych śliwek.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm.

proste ciasto ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki:

350g mąki pszennej
100g cukru
20 dag masła
4 jajka
2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
450g śliwek

ciasto ze śliwkami

Wykonanie:

- masło stopić, ostudzić
- jajka utrzeć z cukrami, dodawać stopniowo przesianą  mąkę, proszek do pieczenia oraz płynny tłuszcz, zmiksować do połączenia się składników
- śliwki umyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki
- ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, na wierzchu ułożyć gęsto obok siebie połówki śliwek skórką do spodu, lekko wcisnąć je w ciasto
- piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka (50-60 minut)

ciasto z owocami

Kruche koperty z jabłkami

Chcę dziś zaproponować Wam kruche ciasteczka z nadzieniem, formowane w koperty, z dodatkiem cynamonu i jabłek.
Nadzienie można dowolnie dobierać do gustu przygotowującego, oprócz jabłek piekłam już te ciasteczka z twarogiem. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym delikatniejszy będzie smak w połączeniu z wilgotnym i słodkim jabłkiem w środku.

kruche koperty z jabłkami

Kruche koperty z jabłkami

Składniki:

CIASTO
1 i 1/2 szklanki mąki
125g masła
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu

koperty z jabłkami

NADZIENIE
litrowy słoik startych jabłek
kilka łyżek cukru
kilka łyżeczek cynamonu

jabłkowe koperty

Wykonanie:

- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, mocno schłodzić
- ciasto cienko rozwałkować, mocno podsypując mąką
- jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem
- z ciasta wycinać kwadraty, na środek każdego nakładać nadzienie jabłkowe, skleić ze sobą cztery rogi na środku, tworząc kopertę
- piec 25-30 minut w 180 stopniach

krucha koperta z jabłkiem