Sernik na kruchym cieście

Przepisów na sernik jest mnóstwo - są te bez dodatków, z czekoladą, z owocami i pewnie jeszcze wiele innych. Jest to ciasto, które jest uwielbiane przez większość łasuchów, dlatego warto mieć w swojej kolekcji sprawdzony przepis na sernik.
Poniżej zamieszczam przepis, z którego od jakiegoś czasu korzystam. Sernik nie jest zbyt słodki, urozmaiceniem jest dodanie do ciasta cynamonu, choć i klasyczne ciasto kruche smakuje w tym serniku doskonale.

prosty przepis na sernik

Sernik na kruchym cieście
Składniki:
ciasto:
1,5 szklanki mąki
100 g margaryny
5 łyżek cukru
2 żółtka
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
masa serowa:
0,75 kg twarogu półtłustego
15 dag cukru
3 jajka
2 łyżki budyniu w proszku
1/4 kostki margaryny
cukier wanilinowy

sernik z dodatkiem cynamonu

Wykonanie:
- ciasto zagnieść z powyższych składników, schłodzić w lodówce, na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia kruszyć ciasto tworząc warstwę kruszonki
- ciasto podpiec przez 20 minut w 200 stopniach
- margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, partiami dodawać ser, budyń, dokładnie utrzeć
- z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać ją z masą serową
- masę wyłożyć na podpieczone ciasto, piec około 1 godziny w 180 stopniach
- po upieczeniu nie wyjmować sernika z piekarnika, tylko pozostawić go, żeby gwałtownie nie opadł

sernik z ciastem cynamonowym

Przepis ten jest raczej na tortownicę o średnicy większej niż 21cm, tym razem zrobiłam go właśnie w takiej i zużyłam 2/3 ciasta, żeby jego warstwa nie była za gruba (z reszty powstały ciasteczka).
Do przepisu wykorzystałam twaróg śmietankowy w kostce, nie mieląc go, a jedynie rozdrabniając podczas miksowania.

Drożdżowe racuchy z bananami

Podczas letnich upałów najlepiej sprawdzają się szybkie obiady, racuchy są zarówno daniem obiadowym, jak i doskonałą przekąską lub propozycją na śniadanie. Jestem wielbicielką bananów, więc zamiast tradycyjnych jabłek przygotowałam dziś racuchy bananowe. Zazwyczaj przyrządzam je z dodatkiem proszku do pieczenia, ale ponieważ miałam w lodówce drożdże, dodałam je w zastępstwie - racuchy wyszły jak zawsze puszyste i delikatne.

racuchy nadziane bananami

Drożdżowe racuchy z bananami
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
cukier wanilinowy (0,5 - 1 opakowanie)
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki cukru
40g drożdży
2 duże banany

puszyste drożdżowe racuchy

Wykonanie:
- składniki dokładnie wymieszać, drożdże rozkruszyć i zmieszać z resztą składników, powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
- banany pokroić w dość grube plasterki, wymieszać z ciastem
- smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, nakładając łyżką ciasto tak, by w każdym placku było kilka kawałków banana

najlepsze racuchy

Racuchy najlepiej smakują na gorąco, ponieważ banan pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszcza się tworząc pyszną masę. Z podanych proporcji wychodzi około 15-16 racuchów, w zależności od ilości nakładanego ciasta.

Drożdżowe ślimaczki z budyniem

Drożdżowe bułki są doskonałą propozycją zarówno deseru, jak i drugiego śniadania czy przekąski w ciągu dnia. Kto z nas, będąc nieraz na mieście lub w podróży, nie posilał się kupioną w cukierni czy na dworcu drożdżówką? Dziś postanowiłam przygotować takie bułeczki w domu - nie wymagają one zbyt wielu składników, wystarczy przepis na ciasto drożdżowe i dodatki, a ponieważ bardzo lubię smakołyki z budyniem, pokusiłam się na upieczenie ślimaczków z jego dodatkiem.

bułeczki budyniowe

Drożdżowe ślimaczki z budyniem
Składniki:
50 dag mąki
13 dag margaryny
15 dag cukru
5 dag drożdży
4 jajka
250 ml mleka
2-3 torebki budyniu waniliowego ugotowanego w 0,7-1 l mleka

drożdżowe bułki z budyniowym nadzieniem

Wykonanie:
- z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki oraz 0,5 szklanki ciepłego mleka sporządzić rozczyn i pozostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem
- margarynę stopić i ostudzić
- do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko, wyrobić ciasto
- w trakcie wyrabiania wlać margarynę i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, pozostawić do wyrośnięcia
- ugotować budyń i pozostawić do ostygnięcia

ślimaczki nadziane budyniową masą

- ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować (podsypując mąką) na prostokąt, na cieście rozsmarować ugotowany wcześniej i ostudzony budyń tak, by tworzył dość grubą warstwę
- ciasto zwijać wzdłuż dłuższego boku w rulon, ostrym nożem kroić na plastry grubości około 2 cm
- powstałe w ten sposób ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu białkiem
- piec w około 180 stopniach 20-25 minut na złoty kolor