Placek z rabarbarem

Sezon letni w pieczeniu to ciasta z owocami - rozpocznę go ciastem z rabarbarem, wspaniale łączącym smaki: kwaskowatość rabarbaru i słodycz kruchego ciasta oraz pierzynki z wiórków kokosowych.
Wiórki kokosowe są alternatywą dla tradycyjnej kruszonki, swoją słodyczą wspaniale łagodzą kwaskowatość rabarbaru. Ciasto rozpływa się w ustach ze względu na dużą ilość nadzienia rabarbarowego oraz cienką warstwę ciasta kruchego na spodzie. Placek smakuje wybornie również w kilka dni po upieczeniu, choć wielbiciele rabarbaru zjedzą go wcześniej.
Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm.

Ciasto kruche z rabarbarem i kokosową kruszonką

Placek z rabarbarem

Składniki:

CIASTO
1 i 1/3 szklanki mąki
2/3 kostki masła
3 łyżki cukru
1/2 opakowania cukru wanilinowego (16g)
1 jajko
szczypta soli

kruchy placek z rabarbarem

NADZIENIE
około 700g rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1 I 1/2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru

KOKOSOWA PIERZYNKA
100g masła
200g wiórków kokosowych
100g cukru pudru
2 jajka

ciasto z rabarbarem

Wykonanie:

- z mąki, masła, cukru, cukru wanilinowego, soli oraz jajka zagnieść ciasto
- ciasto schłodzić w lodówce
- rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki
- do rabarbaru dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać
- blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić dość cienko ciastem, nakłuć widelcem
- masę rabarbarową przełożyć na ciasto i równo rozsmarować
- ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut
- masło rozpuścić w rondelku, dodać wiórki kokosowe wymieszane z cukrem pudrem
- cały czas mieszając, doprowadzić do zrumienienia się wiórków
- masę zdjąć z palnika, ostudzić
- do przestudzonej masy kokosowej dodać jajka i dobrze wymieszać
- masę rozsmarować na podpieczonym cieście i zapiekać około 20 minut do zrumienienia kokosowej pierzynki

placek z owocami

Jogurtowy murzynek

Ciasto z jogurtem i dodatkiem kakao jest prostą i szybką w wykonaniu propozycją wypieku, dzięki jogurtowi ma delikatny smak i wilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam jogurt naturalny, ale przygotowywałam już to ciasto z jogurtem owocowym, pitnym lub zwykłym i równie dobrze smakuje.
Murzynek dzięki dodatkowi cynamonu oraz swojej wilgotnej, dość ciężkiej strukturze, w smaku przypomina nieco piernik.


Jogurtowy murzynek

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 jajka
150g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli


Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- żółtka utrzeć z cukrem, dodać jogurt, wymieszać
- do masy dodawać stopniowo przesiane składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon
- ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać
- ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, piec 45-60 minut (w zależności od piekarnika i użytej formy) w 180 stopniach


 Jeśli chodzi o czas pieczenia, trzeba go dostosować do rodzaju posiadanego piekarnika oraz do formy, w której przyrządzimy ciasto. Zdarzało mi się piec je około 40 minut, a w większej formie piekło się ponad godzinę. Proponuję po 40 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku, czy potrzebuje jeszcze czasu na pobyt w piekarniku.

Kuleczki z płatków owsianych

Kulki z płatków owsianych to doskonała propozycja słodkiej przekąski na spotkanie z rodziną lub znajomymi. Nie wymagają użycia piekarnika, a jedynie kilku minut gotowania, trochę więcej czasu poświęconego lepieniu kulek z utworzonej masy, a także leżakowania w lodówce, ale to już bez naszego udziału ;)
Kulki owsiane najlepiej smakują na drugi dzień, gdyż wielogodzinne chłodzenie w lodówce powoduje, że masa jest mocno zwarta. Do obtoczenia kulek można użyć np. drobno startych orzechów, ale ja najbardziej lubię wariant z wiórkami kokosowymi. 
Z poniższego przepisu uformujecie 35-40 kuleczek.

Kuleczki owsiane z wiórkami kokosowymi

Kuleczki z płatków owsianych

Składniki:

250g masła
3/4 szklanki cukru (w tym można dać cukier waniliowy)
3-4 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka lub wody
500g płatków owsianych
2-3 łyżki wiórków kokosowych

Kuleczki owsiane bez pieczenia

Wykonanie:

- zagotować tłuszcz, cukier, kakao i mleko (lub wodę)
- wsypać płatki owsiane, dokładnie wymieszać
- z ostygniętej masy formować niewielkie kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych
- schłodzić w lodówce

Kulki z płatków owsianych

Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami

Na początek jabłuszkowiec - proste ciasto ucierane z dodatkiem tartych jabłek.
Jest to przepis dla osób, które kochają jabłka i nie mają czasu na długie przygotowania w kuchni. Mikser i słoik jabłek z domowej spiżarni sprawią, że na przyrządzenie tego ciasta przeznaczą kilkanaście minut.
Ciasto jest wyjątkowo delikatne i długo zachowuje świeżość, chociaż raczej ciężko się o tym przekonać, gdyż szybko znika z talerza :)
Przepis można wykorzystać w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm.

ucierane ciasto z jabłkami

Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
150g masła
2 jaja
1 szklanka cukru
1/2 opakowania cukru wanilinowego (16g)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1 szklanka startych, odciśniętych jabłek

ciasto z tartymi jabłkami

Wykonanie:

- masło utrzeć z cukrem, dodać jaja, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, sól i cukier wanilinowy
- podczas miksowania dodać mleko (około pół szklanki) - tyle, żeby ciasto nie było zbyt gęste
- do ciasta dodać starte jabłka, dokładnie wymieszać
- piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
- piec około 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka

szybkie ciasto z jabłkami