Kruche babeczki z nadzieniem bananowym

Dziś kuchenne eksperymenty: korzenne smaki połączone z ciastem kruchym, a wszystko to ukryte w babeczkach z nadzieniem z banana, biszkoptów i mascarpone.
Ponieważ klimat świąteczny powoli zaczyna wkraczać do kuchni, użyłam dziś przypraw korzennych do ciasta kruchego. Z niego utworzyłam babeczki, a w nich pyszne bananowo-biszkoptowe nadzienie.
Moje babeczki mają delikatne, lekko korzenne kruche ciasto i mocno bananowe nadzienie. Lekko brązowy kolor i gęstą konsystencję nadzieniu nadają biszkopty, bez nich mielibyśmy klasyczną masę z banana i mascarpone, którą można wykorzystać np. w muffinach.
Babeczki z nadzieniem bananowym to propozycja dla fanów bananów, ponieważ masa, którą je wypełniamy, to przede wszystkim smak tego owocu.
Z przepisu można wykonać 6 babeczek.

kruche babeczki z nadzieniem z banana i mascarpone


Kruche babeczki z nadzieniem bananowym

Składniki:

CIASTO
200g mąki tortowej
100g masła
50g cukru pudru
10g cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
4 łyżeczki gęstej śmietany 18%

NADZIENIE
banan
4 łyżeczki cukru
4 łyżki mascarpone
6 okrągłych biszkoptów
(opcjonalnie 1 jajko)

mąka ziemniaczana do podsypania
odrobina soku z cytryny

kruche babeczki z bananem

Wykonanie:

- z masła, mąki, przyprawy do piernika, cukrów i śmietany zagnieść elastyczne i gładkie ciasto, schłodzić je 30-60 minut w lodówce
- w tym czasie kawałki banana (zostawić 6 plasterków i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały) rozdrobnić blenderem, do powstałej masy dodać mascarpone, cukier i pokruszone biszkopty
- wszystko jeszcze raz dokładnie połączyć blenderem tak, by powstała gładka masa (jeżeli chcemy, żeby nadzienie było bardziej zwarte, można dodać jajko)
- ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, podsypując mąką, na średniej grubości placek, wykroić z niego 6 dużych (10-11cm) kwadratów, pozostawiając odrobinę na wykrojenie 6 małych krążków

babeczki z nadzieniem z banana

- formę na muffiny wysmarować tłuszczem i obsypać mąką
- kwadratami wyłożyć miejsca na babeczki w formie tak, by rogi wystawały na zewnątrz, oprószyć je w środku mąką ziemniaczaną
- do każdej powstałej kieszonki przełożyć nadzienie, wypełniając całe zagłębienie
- rogi ciasta zlepić, jakbyśmy sklejali brzegi koperty, tak, żeby nadzienie znalazło się w środku i nie było widoczne
- powstałe w ten sposób rogi z ciasta możemy pozaginać na boki, jakbyśmy robili wiatraczek
- na wierzchu przykleić wykrojone wcześniej krążki z ciasta
- sakiewki piec w 200 stopniach przez 35minut, na koniec na każdym krążku na wierzchu babeczek położyć cienki plasterek banana (przed podaniem)

babeczki z mocno bananowym nadzieniem

2 komentarze:

  1. Z bananowym nadzieniem ? To coś dla mnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej.. ale cudownie je zawinęłaś!
    No i to połączenie smaków, mmm-rozpływam się :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)