Kruche ciastka kakaowe

Ciasteczka mają przewagę nad ciastami, ponieważ ich trwałość (o ile nie zawierają kremów) jest o wiele dłuższa - zwłaszcza, gdy są przechowywane w szczelnym pojemniku.
Przepis na kruche ciastka kakaowe powstał "na gorąco" po obejrzeniu składników, jakie mam w kuchni. Głównym atutem tych ciastek jest szybkie przygotowanie, nie są też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek w ciągu dnia.

kruche ciastka kakaowe

Kruche ciastka kakaowe
Składniki:
120g margaryny
200g mąki pszennej
1 jajko
5 czubatych łyżek cukru
2 łyżki kakao słodzonego instant
6 łyżeczek wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

kruche kakaowe ciastka z dodatkiem wiórków kokosowych

Wykonanie:
- margarynę posiekać na mniejsze kawałki, przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao, wiórki i jajko
- ze składników zagnieść ciasto, będzie ono dość miękkie i plastyczne
- schłodzić je 0,5 godziny w zamrażarce

kruche ciastko kakaowe

- ciasto podzielić na mniejsze kawałki, podsypać mąką
- z każdego kawałka formować rulonik (jak przy robieniu kopytek)
- nożem odcinać około 2,5 cm kawałki (nie spłaszczać ciasta)
- układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach
- piec w temperaturze 190-200 stopni przez 20-25 minut

kakaowe ciastka z ciasta kruchego

Smak ciastek, dzięki dodatkowi słodzonego kakao instant jest delikatny, choć fani mocno kakaowych smakołyków mogą zastąpić je zwykłym kakao, pamiętając, że przy tej zamianie ciasto będzie mniej słodkie i być może będzie trzeba zwiększyć ilość dodanego cukru.
Nieduża ilość wiórków kokosowych dodaje ciastkom aromatu; są one lekko wyczuwalne w smaku, ale nie czynią ciastek zbyt słodkimi.
Ciastka kakaowe po ostudzeniu przełożyłam do pojemnika spożywczego i tak szczelnie zamknięte wytrwały kilka dni (do zjedzenia ostatniego) nie tracąc na kruchości.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajne ciasteczka. Ja również lubię mieć zapas takich pyszności na czarną godzinę :))

    OdpowiedzUsuń
  2. super ciasteczka, u mnie z zwykłym kakaem i bez kokosu ale wcinali wszyscy aż im się uszy trzęsły :) na całe szczęście zrobiłam podwójną porcję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i polecam przepisy na inne ciasteczka, których na blogu mam pod dostatkiem :)

      Usuń
  3. Przepyszne! Dzięki wiórkom kokosowym ciasto ma fajną konsystencję i szybko się je zagniata.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)