Ciasto z dynią

Jesienią w kuchni króluje dynia. W tym roku postanowiłam zmierzyć się z przepisami z jej użyciem, gdyż do tej pory był to dla mnie produkt znany głównie ze zdjęć i obrazków z dyniowymi głowami z okazji Halloween.
Z dyniowego wnętrza miałam przygotować krem, ale ponieważ wykorzystałam do niego tylko 2/3 dyni, resztę postanowiłam dodać do ciasta.
Ciasto dyniowe dzięki dodatkowi cynamonu jest cudownie aromatyczne, dynia nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna w smaku, choć może być ją widać w strukturze ciasta i sprawia, że jest ono wilgotne i zwarte.
Ciasto jest niezwykle aromatyczne i mięciutkie, przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 200x110x75.

Ciasto dyniowe z cynamonem


Ciasto z dynią

Składniki:

2 jajka
10 łyżek cukru
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
6 czubatych łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
4 łyżki roztopionego masła
5 łyżek mleka

Ciasto z puree dyniowym

Wykonanie:

- jajka utrzeć z cukrem, dodać purée z dyni i dokładnie zmiksować
- do masy dodawać stopniowo przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier wanilinowy



- na koniec dodać stopione, ostudzone masło i mleko, zmiksować na gładką masę
- przelać do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą i piec w 180-190 stopniach przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka


Ciasto dyniowe z cynamonem

8 komentarzy:

  1. ale śmieszne szlaczki się zrobiły ;) ale lubię takie zbite i wilgotne ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na wykorzystanie dyni :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mąkę pszenną mozna zamienic na zytnia razową albo na mąke z pełnego przemiału ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam tego ciasta z inną mąką, ale myślę, że powinno się udać z mąką żytnią lub pełnoziarnistą, może wyjdzie nieco cięższe.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.