Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem

Chciałabym Wam zaprezentować bardzo szybkie w przygotowaniu słodkie babeczki. Nie będziemy w tym przepisie wykonywać ciasta francuskiego, posłużymy się już gotowym. Można zrobić takie sakiewki z wieloma nadzieniami, nie tylko słodkimi; moje będą miały delikatny, kremowy środek z mascarpone.
Wykorzystanie formy na muffiny sprawia, że sakiewka pod wpływem temperatury nie rozlewa się na boki, tylko utrzymuje zwarty kształt, po wyjęciu przypominający babeczkę.
Do kremu z mascarpone można dodać więcej cukru, jeżeli ktoś lubi słodkie nadzienia. Moje sakiewki mają delikatny w smaku, lekko kremowy środek.
sakiewki z ciasta francuskiego

Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem

Składniki:

gotowe ciasto francuskie
250g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki
2 białka
mąka do podsypania

nadzienie kremowe w sakiewce z ciasta francuskiego

Wykonanie:

- ciasto francuskie rozwinąć i wykroić duże kwadraty o boku około 13 cm
- serek mascarpone wymieszać z mąką, cukrem i białkami do uzyskania gładkiej masy, będzie ona miała dość rzadką konsystencję, po przygotowaniu możemy ją schłodzić w lodówce lub zamrażarce

delikatne sakiewki nadziane kremem z mascarpone

- formę na muffiny posmarować niewielką ilością tłuszczu i oprószyć mąką
- kwadraty z ciasta włożyć do wgłębień w formie, lekko wypełniając je, brzegi zostawić na zewnątrz
- do tak przygotowanych foremek przełożyć masę kremową tak, by wypełniła się cała powstała kieszonka

kremowe nadzienie w cieście francuskim

- brzegi kwadratu zakleić szczelnie u góry, tworząc coś na kształt sakiewki
- babeczki piec w 190-200 stopniach przez 30-40 minut
- babeczki przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu

sakiewka z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem

11 komentarzy:

  1. Bardzo mi się ten delikatny, kremowy środek podoba. Musiały smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jakiej średnicy były foremki? silikonowe czy metalowe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki robiłam w formie na muffiny (blacha z zagłębieniami), a wymiary jednego takiego zagłębienia to 7cm średnicy u góry i 3 cm wysokości.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.Z przepisu wynika,ze bialka dodajemy nie ubjane? czy dobrze zrozumialam?

    OdpowiedzUsuń
  5. ile babeczek wyszło z jednego ciasta francuskiego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety babeczki przygotowywałam już jakiś czas temu i nie pamiętam dokładnie, ale wyszło 6 lub 8 sztuk.

      Usuń
  6. Pyszne ,zrobione i zjedzone.Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłem dzisiaj babeczki dla gości. Wyszły bardzo dobre, wszystkim smakowały.
    2 zrobiłem z syropem klonowym zamiast cukry dla małych dzieci, także przepis bardzo uniwersalny.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)