Drożdżowe ślimaczki z budyniem

Drożdżowe bułki są doskonałą propozycją zarówno deseru, jak i drugiego śniadania czy przekąski w ciągu dnia. Kto z nas, będąc nieraz na mieście lub w podróży, nie posilał się kupioną w cukierni czy na dworcu drożdżówką? Dziś postanowiłam przygotować takie bułeczki w domu - nie wymagają one zbyt wielu składników, wystarczy przepis na ciasto drożdżowe i dodatki, a ponieważ bardzo lubię smakołyki z budyniem, pokusiłam się na upieczenie ślimaczków z jego dodatkiem.

bułeczki budyniowe

Drożdżowe ślimaczki z budyniem
Składniki:
50 dag mąki
13 dag margaryny
15 dag cukru
5 dag drożdży
4 jajka
250 ml mleka
2-3 torebki budyniu waniliowego ugotowanego w 0,7-1 l mleka

drożdżowe bułki z budyniowym nadzieniem

Wykonanie:
- z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki oraz 0,5 szklanki ciepłego mleka sporządzić rozczyn i pozostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem
- margarynę stopić i ostudzić
- do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko, wyrobić ciasto
- w trakcie wyrabiania wlać margarynę i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, pozostawić do wyrośnięcia
- ugotować budyń i pozostawić do ostygnięcia

ślimaczki nadziane budyniową masą

- ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować (podsypując mąką) na prostokąt, na cieście rozsmarować ugotowany wcześniej i ostudzony budyń tak, by tworzył dość grubą warstwę
- ciasto zwijać wzdłuż dłuższego boku w rulon, ostrym nożem kroić na plastry grubości około 2 cm
- powstałe w ten sposób ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu białkiem
- piec w około 180 stopniach 20-25 minut na złoty kolor

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)