Drożdżowe racuchy z bananami

Podczas letnich upałów najlepiej sprawdzają się szybkie obiady. Racuchy są zarówno daniem obiadowym, jak i doskonałą przekąską lub propozycją na śniadanie. Jestem wielbicielką bananów, więc zamiast tradycyjnych jabłek przygotowałam dziś racuchy bananowe. Zazwyczaj przyrządzam je z dodatkiem proszku do pieczenia, ale ponieważ miałam w lodówce drożdże, dodałam je w zastępstwie - racuchy wyszły jak zawsze puszyste i delikatne.
Racuchy najlepiej smakują na gorąco, ponieważ banan pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszcza się tworząc pyszną masę. Z podanych proporcji wychodzi około 15-16 racuchów, w zależności od ilości nakładanego ciasta.

racuchy nadziane bananami


Drożdżowe racuchy z bananami

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
40g drożdży
1 łyżka oleju
cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki cukru
2 duże banany

puszyste drożdżowe racuchy

Wykonanie:

- składniki dokładnie wymieszać, drożdże rozkruszyć i zmieszać z resztą składników, powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
- banany pokroić w dość grube plasterki, wymieszać z ciastem
- smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, nakładając łyżką ciasto tak, by w każdym placku było kilka kawałków banana

najlepsze racuchy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)