Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami

Na początek jabłuszkowiec - proste ciasto ucierane z dodatkiem tartych jabłek.
Jest to przepis dla osób, które kochają jabłka i nie mają czasu na długie przygotowania w kuchni. Mikser i słoik jabłek z domowej spiżarni sprawią, że na przyrządzenie tego ciasta przeznaczą kilkanaście minut.
Ciasto jest wyjątkowo delikatne i długo zachowuje świeżość, chociaż raczej ciężko się o tym przekonać, gdyż szybko znika z talerza :)
Przepis można wykorzystać w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm.

ucierane ciasto z jabłkami


Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
150g masła
2 jaja
1 szklanka cukru
1/2 opakowania cukru wanilinowego (16g)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1 szklanka startych, odciśniętych jabłek

ciasto z tartymi jabłkami

Wykonanie:

- masło utrzeć z cukrem, dodać jaja, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, sól i cukier wanilinowy
- podczas miksowania dodać mleko (około pół szklanki) - tyle, żeby ciasto nie było zbyt gęste


- do ciasta dodać starte jabłka, dokładnie wymieszać
- piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
- piec około 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka

szybkie ciasto z jabłkami

16 komentarzy:

  1. Super ciacho dla karmiącej matki. Zamiast mleka dałam wodę.Córka nie mogła się od niego ,,odkleić". Dziękuję za przepis. Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za komentarz i polecam się na przyszłość :)

      Usuń
  2. Można dać masło zamiast margaryny?

    OdpowiedzUsuń
  3. A mozna zamiast margaryny użyć oleju np szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno się udać z olejem, najlepiej dać go tyle, ile margaryny w przepisie. Ubiłabym najpierw jajka z cukrem, a dopiero potem dodawała resztę składników.

      Usuń
    2. Udało się jest pyszne i znika blyskawicznie��dałam szklankę oleju i trochę wieciej mleka tak 3/4 szklanki.

      Usuń
    3. No to cieszę się, że ciasto się udało :)

      Usuń
  4. Cześć. Trzecie jablka ze skórką?

    OdpowiedzUsuń
  5. Regularnie gosci u nas, szczegolnie w srodku tygodnia 🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jaką blaszkę to jest przepis ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam w szerokiej keksówce, jej wymiary podane są w tekście nad pierwszym zdjęciem.

      Usuń
  7. Ciasto jabłuszkowiec pyszne. Jeden z moich ulubionych szybkich ciast.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.